A borászatokban folyamatos a munka, az idén pedig akad, ahol a zöldszüretet is bevezetik.
Most a szőlőben a növényvédelem adja a legnagyobb, legtöbb munkát. Sok eső esett, ezért a kórokozók is jól érzik magukat – mondja dr. Árva Pál borász. Az eső után most permeteznek, de aktuális a hajtásbefűzés és a tetejezés is.
Különleges munkát is végeznek ebben az időszakban: ez pedig a zöldszüret. Ez azt jelenti, hogy a kijelölt táblákról az összes fürtöt „levágják a földre” – fogalmaz a szaknyelv. Így ezeken a tőkéken termés nem lesz. Ez egy agrárpiaci intézkedés, aminek az a célja, hogy az idén minél kevesebb termést szüreteljenek. Az elsőre furcsa elgondolásnak komoly gazdasági oka van. A korábbi években nagy mennyiségű készlet halmozódott fel mind bel-, mind pedig külföldön. Emiatt a termelők valószínűleg nem tudnák eladni például a bort. A zöldszüretet elvégző termelőknek az állam kompenzációt fizet. Árva Pálék a zöldszürettel a teljes szőlőterületüknek körülbelül tíz százalékát – mintegy 6 hektárt – szedik le. Vas megyében egyébként kevésbé népszerű az intézkedés, de az Alföldön és Sopron könyékén sokan élnek a lehetőséggel.
A teljes cikk itt olvasható