Számos civil szervezetünk közül az egyik legaktívabb, a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete (KBHE). A ma már 25 éves – a kőszegi borászathoz kapcsolódó – társaság, 1999. április 14-én tartotta alakuló ülését. Bírósági bejegyzésük dátuma: 1999. november 25. Első székhelyük a Rajnis utcában volt, jelenleg a Kossuth Lajos utca hétben találkoznak rendszeresen. Alapító elnökük Láng-Horváth Rita. Jelenleg Horváthné Tóth Adrienn vezeti az egyesületet, aki az irányítást 2010-ben vette át. Őt kérdeztük a jubiláló közösség ügyes-bajos dolgairól.

– Az alakuláskor számos célt tűztek ki maguk elé. Vezetőségi társaival tizennégy éve irányítja a csoport munkáját. Mit tart az egyesület legfőbb értékének?

Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének Facebook oldala

– Huszonnyolc hölgy tevékenykedik az egyesületben. Különlegesnek számítunk azért is, mert ritka az olyan csapat, ahol nem csak egy korosztály van jelen, hanem a huszonévestől a hetvenesekig bezárólag vegyesen. A társegyesületek irigykedni szoktak, mert nálunk adott az utánpótlás. Ez részben annak köszönhető, hogy a borkirálynők is aktív tagjai lettek az egyesületünknek, miután átadták a koronát. Abba a szakaszba értünk, hogy külső szemmel úgy látszhat, hogy az idősebb korosztály van inkább jelen. Ennek az az oka, hogy a fiatalok férjhez mentek, és sorra érkeznek a babák. Dicséretes, hogy az otthoni teendők mellett továbbra is aktívan részt kívánnak venni az egyesületi életben. Erre többször adódik olyan alkalom, amikor a férjükkel, gyermekeikkel együtt el tudnak jönni a programjainkra.
– Ebből is látható, hogy aktív közösségi életet élnek.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen saját helyünk van. 2014-ben kaptunk a várostól a Csók István Művészkörrel közös használatra egy Kossuth utcai lakást, ahol a gyűléseinket, találkozóinkat tartjuk, s az évek során felhalmozódott tárgyainkat tárolni tudjuk. 2022-ben egy pályázat segítségével vásároltunk ruhaanyagot és blúzokat. Mivel az évek alatt a létszámunk növekedett, szükségszerű volt az egységes kinézetű, új egyenruha varratása, amihez az önkormányzattól kaptunk segítséget. A város elöljárói támogatásának köszönhetően tudtuk megvásárolni azt a magyaros ruhát is, ami a Borkirálynő kötelező viselete. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Jurisics-vár munkatársaival, rendszeresen segítik rendezvényeinket a helyszín s a berendezés biztosításával.

– Önöknek köszönhető, hogy Kőszeg és környéke borkultúráját idehaza és külföldön is ÷tetszetős tálalással” képviselheti városunk.

– Testvérvárosaink közül Vaihingen an der Enz városával van kapcsolatunk. Én először, mint borkirálynő, a delegáció tagjaként 2002-ben utazhattam hozzájuk. 2006-tól évről évre a vendégeik voltunk, így épült a kapcsolatunk. A Strassenfesten egyedüli külföldiként, az itthoni kínálattal, mi lehettünk ott a Borok utcájában. Senc városában is kóstoltattuk már a kőszegi gazdák nedűit. Jó érzés, amikor hozzánk látogatnak ezen települések delegációi, s megismernek, mosollyal az arcukon, szinte barátként üdvözölnek minket.

– Az első borkirálynő Sziklai Márta volt. Ön másodikként nyerte el a koronát és a vele járó feladatokat. Mit jelent kőszegi borkirálynőnek lenni!

– Nagyon nagy megtiszteltetés ezt a címet elnyerni s viselni. A verseny, a választás alkalmával, a játékos megmérettetés után egy igazi kalandba csöppent mindegyikünk. A borkirálynő legfőbb erénye a megszerzett ismeret, a határozottság, a jó kiállás és a talpraesettség. A várost és az egyesületet méltón képviselni igazán szép feladat. Mind más karakterek, személyiségek vagyunk, de a cél mindenkinél ugyanaz, a borászati hagyományok ápolása, a kőszegi bor és a város értékeinek a bemutatása.

– Egy jó kedélyű, tettre kész egyesületről beszélhetünk. Szinte nincs is olyan hét, hogy ne találnának” maguknak feladatot.

– A munkánk sok-sok élménnyel jár. Egy-egy borverseny, szakmai kirándulás, előadás alkal mával nagyszerű lehetőség van tanulni a különböző tájegységek borkultúrájáról, de fontos számunkra az is, hogy a környezetünkért is tegyünk, ezért is vettünk részt évekkel ezelőtt a megye felhívására „Az 1000 perc a településért” projektben, mely keretében megújítottuk a város határában álló prést. Együttműködői és kölcsönös támogatói vagyunk a kőszegi borászok rendezvényeinek. A boros gazdák nélkül nem tudnánk ilyen sikeresen működni. A nagyrendezvényeken kívül saját programjainkkal is igyekszünk színesíteni városunk kínálatát. A legismertebbek a Borkorcsolya verseny, a Borbál, a Borkirálynő választás. Újdonság volt a tavalyi Borpiknik a Napostetőn, melynek idén lesz folytatása. A közösség formálása, egysége nagyon fontos, ezekre jó alkalom egy-egy kerti parti, az Asszonyfarsangunk, az Orsolya-napi főzés, az Adventi vásáron való részvétel. Legfőbb erősségünk, hogy a csapat közös erővel tesz a rendezvényeink sikerességéért. Például a borbálon a borkorcsolyáinkat fogyaszthatják a vendégeink, amik a tagjaink kreativitása által kerülhetnek az asztalokra. A Hölgyek bora választást továbbgondoltuk, s idén áprilisban már harmadik ízben fogjuk külön értékelni a Blauburgereket, melyek közül a nyertes egy éven át a Hölgyek zászlós bora címet viselheti. Ezen, és a többi bor közül a legmagasabb pontszámot elért bor címkéjén, ami a Hölgyek bora lesz, a csoportképünk szerepel. – Elismeréssel is dicsekedhetnek. – 2014-ben kitüntetést kaptunk a várostól, és jómagam is Kőszeg önkormányzatának kitüntető oklevelét vehettem át az egyesületben végzett munkámért. Elismerés számunkra az is, hogy jó kapcsolatban állunk a csepregi, a lukácsházi és a móri borbarát hölgyekkel.

– Ebben az esztendőben jubileumot ünnepelhetnek, az alkalom régi/új terveket is magával hozhat.

– Május 4-én tartjuk a 25 éves jubileumi ünnepségünket, melyen visszatekintünk a kezdetekre, kiállítással, vetítéssel készülünk. Reméljük, alapító tagjaink is elfogadják meghívásunkat, s velünk ünnepelnek. Szeretnénk a megjelenésünket kiegészíteni egyenpulóverrel, egy a logónkkal ellátott blúzzal és egyensállal. Ezáltal lesz teljes a ruházatunk. Ritkaság egy egyesület életében az olyan együtt töltött időszak, mint a mi esetünkben, hogy már tizennégy éve ugyanaz a vezetőség irányít. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen régóta folyamatosan bizalmat szavaztak a hölgyek Patakiné Rába Edit elnökhelyettes, Noszek Terézia pénztáros és jómagam elnöki munkájának. Megemlítendő, hogy az alapító tagok közül ketten – Alasz Lászlóné és Bakosné Berkényi Bernadett – még ma is aktív tagjai a csapatnak.

Kőszeg és Vidéke XXXVII.évfolyam, 4. szám 2024.ÁPRILIS 15.
Kiss János