– Az idei tél enyhe időjárása miatt a szőlő februárban, a metszés időszakában már ’könnyezett’. A szőlő szépen áttelelt, mostanra már befejeztük a tavaszi munkákat, a karózást, a kapálást, amely a hagyományos művelés része. Az áttelelő kórokozók gyérítése érdekében elvégeztük a lemosó permetezést”

– kaptuk a tájékoztatást Láng József borosgazdától. Vonatkoztatta a fentieket a Hidegvölgyben, a Kálvária közelében lévő Furmint szőlő ültetvényre. A hegyoldalban, az önkormányzat területén egy pályázat részeként négyezer tőkét ültettek el, ennek története 2017-ben kezdődött. Célja volt a kőszegi, hagyományos bak művelési mód szemléltetése. Az év során a hajtásokat csupán a karóhoz rögzítik, ez tartja egészen közel a földhöz tőkét.

A hegyoldal legalább 30%-os emelkedésű, ott gépekkel dolgozni nem lehet, mindent kézi erővel, nagyon sok munkával végeznek el. A domboldal előnye a sok napsütés, amely a bor minőségét előnyösen meghatározza. A bérlő jogát Láng József 2023. januártól vette át a Szőlőtermelők Szövetkezetétől, amely nem vállalta tovább a művelést a gazdaságossági aggályok miatt. A területen az első termést 2023-ban szüretelték.

– Milyen lett az tavalyi bor? – kérdeztük Láng József gazdától.

– A tavalyi bor, a szűztermés, a földterület első bora két db 500 literes tölgyfafahordóban, pincében érlelődött. Ebből egyet derítettünk, illetve március végén palackoztuk. A 650 üvegre a címke április elején nem készült el, Szent György-napján tervezzük a borbemutatót.

– Mit mutat meg a címke?Németh János festőművész, tanár úr rajzon megörökítette a városbirtokot a Kálvária-dűlővel. Az ő ceruza rajza lesz az általam termelt Furmint bor címkéjének az alapja.

Szőlősgazdaként milyennek érzed a saját magad termelt Furmint borodat? – Kémiai szempontok szerint bevizsgáltattam. Ezek alapján kicsi a kellemes ízt adó savtartalom. Lágy, már most kerek Furmint borról beszélhetünk, megmaradt a tölgyfahordós érlelés után a gyümölcsössége. Érződik benne egy enyhe aszalt gyümölcs íz, amelyet a kémiai paraméterek is erősítenek. Mindezt okozhatja, hogy a szüretnél a fürtökön volt pár szem aszúsodott szőlőszem. Akik kóstolták, körtekompótos ízt fedeztek fel. A Furmintra egyébként jellemző a körteíz, a gyümölcs zamata.

– Száraz vagy inkább félszáraz?

– Nincs benne cukormaradék, száraz bor, de mégsem tűnik annak teljesen, glicerines édességet lehet benne érezni. – A szőlőterületet bérled a várostól. Mennyi a bérleti díj? – 150 palackot adok át évente a bérlet ellenértékeként a fél hektár területért.

XXXVII.ÉVFOLYAM, 4. SZÁM 2024.ÁPRILIS 15. KŐSZEG ÉS VIDÉKE
Kámán Z