Érdemes használni a boros mobilappokat?

Az ember életét napról napra több olyan applikáció hálózza be, ami nem csak szórakozásra szolgál, hanem a legpraktikusabb hétköznapi igényeket elégíti ki. Természetesen a borokkal kapcsolatban sincs ez máshogyan, egy jó felhasználói felülettel ellátott, esztétikus applikáció vagy weboldal könnyen teszi a borfogyasztót is technokratává.

a boros alkalmazások egyelőre eléggé egysíkúak.

Minden valamire való fejlesztés elsődleges funkciója a borok felismerése és az értékelések összegyűjtése. Persze találkozhatunk borszótárakkal, ismeretterjesztő célú alkalmazásokkal, boros médiumok programjaival, kóstolási jegyzet készítőkkel, WSET vizsgakérdés gyűjteményekkel és még sok egyéb típussal is, de letöltéseik száma és népszerűségük nem összehasonlítható a felismerő és értékelő applikációkéval. Ezért most mi is ilyen alkalmazásokat vizsgálunk.

Vivino

Vivino rukkolt elő elsőként szkenner funkcióval, amivel hamar letarolta a piacot és a legnépszerűbb alkalmazássá vált. A felismerést követi a bor adatlapjának megtekintése, ahol az alapvető paramétereken túl – ár, fajtaösszetétel, borvidék – az egyik legfontosabb információ a felhasználók értékelése. (Plusz egy érv mellette, hogy ez az egyetlen boros app, amely 12 nyelven elérhető, az alább felsoroltak ezzel szemben csak angolul futnak a telefonokon.)

Az értékelések megbízhatóságára igaz a nagy számok törvénye.Egy korábbi felmérés alapján elmondható, hogy az egymilliót is meghaladó felhasználók által kialakított pontszámok erősen korrelálnak a borszakértők értékeléséhez. Más kérdés, hogy miért tapasztalunk hasonló eredményt a magyar borok esetében, ha az értékelések száma nem haladja meg a 100 darabot a legtöbb esetben. Könnyen előfordulhat, hogy még az early adopter fázisban vagyunk, és leginkább borhoz szorosabban kötődő személyek közül kerülnek ki a felhasználók.

Az alkalmazás által tárolt 1,4 millió különböző bor között jócskán találunk magyar tételeket is. Kisebb és nagyobb pincészetek esetén is elmondható, hogy felismerés pontossága és értékelések megbízhatósága tekintetében ritkán vall kudarcot az alkalmazás. A házasításokkal és az évjáratokkal viszont gyakran meggyűlik a baja.

Konklúzió: Egy nagyszerű potenciállal rendelkező alkalmazásról van szó, amit felhasználóként érdemes felülbírálni és értékelésekkel bővíteni.