A zweigelt betakarításával megkezdődött a vörös fajta szőlők szüretelése a Napostetőn. A bíborszínű, határozott illatú szemekből nagyobb részben rozé készül. A szakember szerint friss, üde, alacsonyabb alkoholtartalmú bornak való gyümölcs termett az idén, de jó évjárat lesz a 2023-as.

Igazi szüretelőidőnk van – üdvözöl a jókedvű, szorgos társaság. Asszonyok és férfiak együtt, gyakorlott mozdulatokkal szedik ládákba a bíbor színbe öltözött, méretes fürtöket, amelyek aztán a traktor hátán a bogyózóba kerülnek. – A gépi szüretelés a nagyobb pincészetekben működik, a másik megoldás a kézi módszer, ehhez kell a jó csapat – mondja Szabó Márton, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke, akitől megtudjuk: Kőszegen a terepviszonyok miatt mindenki hagyományosan, kézi szedéssel takarítja be a szőlőt. 

A gép egyébként két óra alatt leszed annyit, mint tíz ember egy nap alatt, de azt a mennyiséget a pince kapacitásának is bírnia kell. Ezután kezdődik ugyanis a munka java. Van, aki áztatja néhány órát a héjon a levet, itt a rozé esetében egyből a présbe teszik a szemeket. A lé elválasztás után 12 órás ülepedési szakasz következik, a különböző fajélesztők a már letisztult, leszívott mustba kerülnek – elindítva ezzel a bor erjedését. A Naposhegyen mintegy öt hektáron termelnek szőlőt, fele-fele arányban zweigeltet és kékfrankost. Utóbbi szüretelése várhatóan a jövő hét második felében kezdődik. Ilyenkor már nagyon résen kell lenniük a szakembereknek, mert tartós esőben hamar rothadni kezd a gyümölcs és oda lehet a termés. A csapadék az idén egyébként is megnehezítette a szőlősgazdák dolgát, különösen a növényvédelmi munkák esetében.

 – Szó szerint lopva kellett permetezni. Virágzáskor például, a párás idő miatt, tömegével fordultak elő peronoszpóra fertőzések, emiatt a fürtök nem úgy kötöttek, ahogy kellett volna, ez sok helyen a mennyiségre nyomta rá a bélyegét. A zsendülés időszakán (amikor érni kezd a gyümölcs) ismét megjelent a peronoszpóra, nálunk inkább a lisztharmat volt a jellemző. Ez miatt fürtök mentek tönkre – emlékszik vissza Szabó Márton. – Meg is kell – egyértelmű a válasz arra: „Meg szokta-e kóstolni a mustot?”. A legközelebbi labor Sopronban van, néha oda is visznek mintát, de az egyszerűbb teszteket, méréseket – cukor, ph-érték, savtartalom – mindig elvégzik helyben. Szabó Márton azt mondja: nem lehet panasz a 2023-as évjáratra. A kevesebb napsütés miatt most inkább a friss, üde, alacsonyabb alkoholtartalmú boroknak való szőlő termett.

CSEH-EGYED BERNADETT vaol.hu