Hófödte hajtások Szent György nap előtt

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Extrém időjárás április 19-20 között az egész országban. Kőszeg sem maradt ki az orkán erejű szél hozta havazásból. A gyorsan jött hideg elérte a 0 fok alatti hőmérsékletet. A mezőgazdászok, köztük a szőlészek is aggodalommal töltötték az éjjelt, hogy vajon mennyire szökik lejjebb a hőmérő. Vajon kibírják-e a hatalmas stresszt a növények, a kibújt rügyekben milyen kárt tesz a rátapadó hóréteg? A hideg a tavalyi faggyal szemben nem csendben jött, így bizakodnak a szakemberek a pozitív végkifejletben, ám az biztos, hogy nagy kihatással lesz az ez évi termésre is ez a két nap. Várni és bizakodni kell, hogy nem ismétlődik a lehűlés, és fokozatos melegedés lesz tapasztalható. Az melegedés után lehet a károkat felmérni és következtetéseket adni a terméskiesés mértékére.

A dolgunk, nevelni a szőlőt abból bort készíteni tisztességgel, azt meginni becsülettel, a többit meg meglátjuk…

Igazán jól, szőlőt nevelni, bort készíteni, egy féle képpen lehet
…ha Te magad eggyé válsz velük, ha hozzájuk tartozol, nem a birtoklójuk vagy!Mikor úgy érzed, hogy hozzá tartozol a földhöz mint az édesanyádhoz, tudod hogy külön lény vagy, de mégis egy vele. Ha úgy tekintesz egy szőlőtőkére, hogy annak Te is a része vagy, mikor úgy érzed, hogy része vagy a szőlőfürtnek, mikor úgy érzed, hogy része vagy a bornak ami a hordódban pihen vagy épp mikor kitöltöd egy pohárba a barátodnak, ugyan tudod, hogy külön életet élnek a szőlő és a bor is, de mint a gyerekeid, nélküled nem lennének, Te pedig nélkülük. Ha így tekintesz az egészre, ekkor tudsz csak olyan  szőlőt szüretelni és abból olyan bort készíteni, amit ha valaki megkóstol, úgy érzi Ő is része egy nagy egésznek,  amihez jó tartozni. Szőlő és bor létezik sok ezer éve és az után is itt lesznek, hogy mi meghalunk!
Demeter Csaba
„Jó bor, jó barát!”