Új generáció a borászoknál

Kőszegi borászok újabb tervei látnak napvilágot idén április 24-én mikor az évszázados hagyomány előtt tisztelegnek az ország legrégebb óta folyamatosan működő városházája előtt. Elkezdőik a szőlő fejlődése, és napról napra más szakaszba lép a növény, ünneplik a szőlő jövését. Ezen rendezvényen minden évben a hajtások bejegyzése mellett ültetésre kerül egy-egy szőlőtőke az oly híres Jurisics Vár falánál. Minden tőke egyedi történettel rendelkezik, hiszen vagy egy testvérvárostól, vagy egy különleges szőlőről származik a nemes része, esetleg egy teljesen új iránymutató kezdeményezés valósul meg az ültetésével. 2017 ben a helyi bortermelők ültetik el azt a szőlőtőkét, amiben egyre nagyobb a bizodalmuk van és egy újabb ékköve lehet Kőszeg városának. A blauburger szőlő 1995 től van jelen a településen. Kőszeg egyik ősi szőlőtermő területén a Római-dombon gyökerezett meg legelőször, majd a Borsmonostori dűlőben került sor az első nagyobb egybefüggő telepítésére. Bora már a 2000 es években arany minősítéssel szerepelt versenyeken. A híre futótűzként terjedt, hiszen az addig honos Kékfrankos, Zweigelt szortimentbe igencsak belefért egy új fajta megjelenése. Azóta a terület nagyságok megsokszorozódtak és a fogyasztók is nagy érdeklődéssel keresik a bort. Borversenyeken azóta is kivétel nélkül az élmezőnyben szerepel.

Kőszeg borászati közössége egy mikroközösség, akik a függetlenséget és a hagyományokat szeretnék fenntartani, s emellett az összefogás elemeiben maximálisan partnerek.

Szeretnének egy egyedi arculatot adni a fajta megjelenésének, továbbá garanciát is nyújtani arra, hogy méltó legyen ez a bor a cím viseléséhez. A célokat megfogalmazták, és a megvalósítás szakaszába lépett a terv.

Blauburgerről bővebben

A Blauburger egy kékszőlőfajta, amelyet kisebb területeken termesztenek Ausztriában és Magyarországon. Nem szabad összekeverni a Blauburgunder, avagy Kékburgundi fajtával, amely az osztrák, illetve magyar szinonimája a Pinotnoir-nak. A Blauburger a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése. A keresztezést Dr. Fritz Zweigelt hozta létre 1923-ban a Klosterneuburg-ban. Borai igazán harmonikus és a bogyós gyümölcsök aromáit hordozza. Színe igazán magával ragadó és tekintélyt parancsoló. Magyarországon 1993-ban jegyezték be, majd Kőszegen 1995-2000 –es években történtek az első telepítések (Stefanich, Alasz, Láng, Jagodics), mely mára 10 hektárra tehető. Népszerűsége a harmonikus savaiban és a bíborvörös színében rejlik. Évről-évre megbízható hozammal rendelkezik, igen népszerű fajta a környéken. Bora igazán gyorsan fejlődik, így a szüretet követő 2. hónapban már tisztességes borrá lesz. Szeptember második felében – tehát a szülő Kékfrankosnál előbb – szüretelhető.

Kőszeg város hagyományos Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat részeként minden évben elültetnek egy oltványt a Jurisics Vár falánál, 2017-ben a kőszegi borászok elültették az első Blauburger szőlőt, megemlékezve a fajta kőszegi elterjesztői előtt. Ezzel is további nagy reményeket fűzve a fajtának. Kőszeg a Blauburger városa lett 2017 ben.

Kőszegi borászok közös zászló alá gyűlnek 2017-ben. Létrehozták a Kőszegi bor márkát, és terveik között szerepel egy önálló szerveződés, mely az egységet és a közös piacot kívánja szimbolizálni. A gazdák függetlenségét szem előtt tartva, megjelenési és marketing eszközökkel akarják a kőszegi bort reklámozni. Egyedi kőszegi címkecsaládot hoznak létre, mely a közösen megálmodott kritériumoknak megfelel. A tenni akarás és a kőszegi bor minőségének a minél magasabb szintre emelése elkezdődött, ami reményeik szerint sok eredményt fog elérni.