Ismertették a borverseny díjazottjait a 12. Gyógy-Bor Napok megnyitóján

A Fekete Pincészet 2013-as évjáratú Cabernet Sauvignon vörös bora lett Bük Város Bora, a Fesztivál Bora a Dúzsi Pincészet szekszárdi rozé kékfrankosa, a Borbarát Hölgyek Bora pedig egy kőszegi tétel, a Stefanich Pincészet 2015-ös évjáratú vörös száraz cuvée-je lett. Az egy héttel ezelőtti borverseny eredményhirdetésére és díjátadójára a tizenkettedik Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján, július 19-én került sor Bükfürdőn.

Az Ungaresca Táncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes közös produkciójával vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, melyen a kőszegi, csepregi és lukácsházi borbarát hölgyek mellett többek között Ágh Péter országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke, Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Boros László Attila, a büki Gyógyfürdő Zrt. igazgatója is köszöntötte a fesztiválozókat.

A városnak van oka az ünneplésre, hiszen idén lett 55 éves a fürdő és 10 éves a város. A ünnepélyes koccintáshoz pedig számos jó tanácsot kaptunk. Majthényi László tudósokra hivatkozva közölte a legfontosabbat: a hölgyeknél a testsúly mínusz 10 kg osztva 10-el és az dl-be átváltva, szóval egy 60kg-os hölgy számára 5dl bor, a férfiaknál pedig mínusz 20kg, szóval 110kg-nál 9 dl bor fogyasztása az ajánlott. Az elkövetkezendő néhány napban erre kell odafigyelni, no meg arra, hogy ezt nem egyszerre kell bevinni a szervezetbe.

Dr. Kondora Bálint közben ki is számolta, hogy neki 7 dl-et kell az este folyamán elfogyasztania, de azt is elmondta, ez a fesztivál természetesen egy fontos gasztronómiai esemény, ugyanakkor egy fontos turisztikai állomás is Bük városa. Aki ide látogat és borozni támad kedve, annak Wawrzsák Lászlótól érkezett egy jó tanács: kora délután egy üdítő rozét, kicsit később egy frissítő olaszrizling fröccsöt kortyolgassanak, majd a napnyugta beálltával ideje a testesebb vörös borok felé kacsingatni. S a végső jó tanács: igyon meg mindenki két liter folyadékot, meg ugyanennyi vizet!

A fesztivál megnyitóján ismertették a Fesztivál Borát, Bük Város Borát és a Borbarát Hölgyek Bora címet elnyert tételt is. A Borbarát Hölgyek egy közös ajándékkal lepték meg díjazottjukat: egy üveg vörösborral, mely a kőszegi borbarát hölgyek bora, ezt öltöztették fel a csepregi borbarát hölgyek, a “borbabát” pedig lukácsházi borbarát hölgyek kitűzője díszítette. Ők egy testesebb vörösbort választottak a versenyen. A társadalmi zsűri egy rozéjáról híres pincészet tételét választotta, Bük Város Bora pedig egy igazán komoly, testes vörösbor lett.

Tóth Béla, a borverseny levezető elnöke Bük Város Bora kapcsán elmondta, hogy a pincészetnek a nyertes tételből 850 palackkal rendelkezésre kell állnia, 1500 Ft alatt kell lennie, és a bor a város címerével kerül értékesítésre illetve ajándékba a későbbiek során. Bük Város Bora csak fehér vagy vörös bor lehetett.

A megmérettetésben résztvevő pincészetek valamennyien kiállítanak az ötnapos gasztrofesztiválon, július 19-23. között.

Borbarát Hölgyek Bora: Stefanich Pincészet, Kőszeg – Vörös Száraz Cuvée, 2015

Fesztivál Bora: Dúzsi Pincészet, Szekszárd – Kékfrankos Száraz Rozé, 2016

Bük Város Bora díjazottjai:

1. Fekete Borpince, Szekszárd – Cabernet Sauvignon, 2013

2. Alasz Pince, Kőszeg – Blauburger, 2015

3. Tornai Pincészet, Somló-hegy – Száraz Furmint, 2015