Borok

Blauburger

Kőszegi vörösbor, ám jellegzetessége tükrözi mind a fajtát, mind az évjáratot. Érezni a tölgyfahordós érlelést, és színanyagban is igencsak bővelkedik.

Savai lágyak, mindennapi fogyasztásra ideális. Száraz vörösbor.

Kékfrankos

A bor aminek kötelező a pincében lennie a soproni borvidéken. Neve körül mindenféle legendák keringenek, de a soproni régió zászlós borát nem lehet vitatni. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni. Éppen ezért is szeretjük annyira, mert megbízható hozamot és minőséget produkál. Száraz, telt, savhangsúlyos borról van szó. Korábbi szürettel Rozét készítünk bele, így a gyümölcsössége még intenzívebb.

Zweigelt

Tipikus Zweigelt aromákkal, a szélsőségeket kerülve készült el. Kékes-lilás karima, rubinvörös szín. Ásványos illat, mellette gyümölcsök. Száraz, többrétegű, ásványos bor, finom fűszerességgel, a borásznál megszokott fás jegyekkel, alacsony hozamkorlátozás mellett. Belekortyolva sem hazudtolja meg, a test jól struktúrált, piros gyümölcsök, édes hordófűszerek.

Merlot

Ez a fajta Magyarországon egészen sajátos, az argentin vagy a chilei merlot borokhoz hasonló bort ad. Nagy minőséget  csak fahordós érleléssel lehet tőle elvárni. Az 1999. és 2000. évjáratból Eger és Villány adott néhány igazán szép bort ebből a fajtából. Nagy terméskorlátozás és koncentrált bor esetén fiatalon hallatlanul gyümölcsös, leginkább érett málna jellegét mutatta. Két-három évesen kezdenek ezek a borok teltebb, komolyabb íz jegyeket felvenni, a fa is ekkor mutatkozik meg bennük. Az újabb, gyümölcsös fázis már csak a palackos érlelést követően jelentkezik.

Jurisics-Vére Cuvée

Kékfrankos Rozé

Kőszeg a Soproni Történelmi borvidékhez tartozó méltán híres város. A szőlőtermesztésnek több száz éves hagyománya van, a város fő bevételét is ez alapozta meg.  Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1740 óta minden évben április 24-én, Szent György napján bejegyzésre kerülnek a Szőlő Jövésnek Könyvébe a szőlőhajtások. Abban az időben majdnem minden család foglalkozott szőlőtermesztéssel, a mi családunk is egy Poncihter (kőszegi szőlőtermelő) család. Több generációs hagyományra nyúlik vissza tevékenységünk. Már a nagyszüleim, déd- nagyszüleim is szőlőtermesztéssel foglalkoztak mellékállásban. Édesapám 1994 óta vette át a tevékenységet apósától, és ő kezdte az első nagyobb telepítést 2 hektárral. Majd 1999- ben következett az újabb 2 hektár betelepítése. Ebben az időszakban végeztem szőlészeti- borászati tanulmányaimat Budapesten. Azóta vettem én át a vállalkozás irányítását. Majd következtek az újabb telepítések, ami jelenleg 10 hektárnál tart.

A borvidékünkön zömében kékszőlő termesztése folyik. Nálunk is ezekből a fajtákból található a többség (Kékfrankos, Blauburger, Pinot Noir, Merlot). Mivel egyre nagyobb az igény a fehér borra, ezért folyamatosan növekszik a fehérszőlő területek aránya. Mi is telepítettünk fehér szőlőt, először Chardonnay-t majd Olaszrizlinget 2 hektáron. Illetve szintén egyre nagyobb a kereslet a Rosé bor iránt, ebből a tételből is egyre többet kell készíteni. Borainkat irányítva készítjük,  fehér és a rosé bort hűtve, míg a vörös borokat 28 fokon tartva 12-14 napig erjesztjük. Zömében acéltartályokkal rendelkezünk, de a palackozásra szánt vörösborokat fahordóban érleljük.

A megtermelt borokat elsősorban saját borozónkban folyóborként értékesítjük, de szállítunk helyi és környékbeli vendéglátóhelyekre is. A legjobb minőségeket lepalackozzuk.

Kőszegen található borozónk hangulatos kerthelyiségében tavasztól őszig alkalmanként élő zenével fogadja a borozgatni, táncolni vágyókat. Továbbá aki a régi hagyományokat, szőlészeti eszközöket kedveli, megtekintheti a nagyszülők gyűjteményét a pincészet saját múzeumában.

Stefanich Kornél

Borász: Stefanich Kornél
Telefonszám: + 36 20 972 5734
Pince: Cák, külterület
Borozó: 9730 Kőszeg, Rákóczi utca 60.
E-mail: stefanichpince@gmail.com
Facebook

Borkóstoló ajánlataink

  • Borkóstoló 5 fajta borból sajttal, pogácsával
  • Borkóstoló 5 fajta borból, zsíros kenyér lila-hagymával, tepertős kenyér snidlinggel, tojáskrémes kenyér
  • Borkóstoló 5 fajta borból kolbásszal, tepertővel, zöldségekkel, kenyérrel
  • Borkóstoló 5 fajta borból bográcsgulyással vagy csülkös babgulyással, kenyérrel és rétessel
  • Borkóstoló 5 fajta borból pörkölttel, nokedlivel és savanyúsággal

Minimum létszám 8 fő.

Kóstolóinkat két helyszínen tartjuk: Cákon a pincészetünknél illetve Kőszegen a borozónkban.

 

Sok szeretettel várjuk Önöket pincészetünkben!

PONCIHTER CSALÁD GENERÁCIÓKON ÁT

Ismerje meg közelebbről a munkásságukat