Buzdítom a borászokat, tartsanak ki az időjárás okozta nehéz helyzetekben is. A fiatalabb borászok bátran kérjenek tőlük tanácsot, segítsék egymást, hogy a borkultúránk terjedjen, és magasabb minőségű borokkal büszkélkedhessünk” – fogalmazta meg Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségen. Majd a borkedvelőknek szeretettel ajánlotta a helyi pincészetek látogatását, hogy fogyasszák a helyi gazdák borait, és ismerjék meg tevékenységüket. Az ajánlás egyben felhívás volt a helyi termék fogyasztására, amely lehet méz, zöldség, hús, virág, és bármilyen helyi. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület új kezdeményezésként indította el a helyi alapanyagok, termékek felhasználását a helyi vendéglátásba. A Kedves Olvasó emlékezhet arra a táskára, amit az elmúlt évben kapott az önkormányzattól, a natúrpark megalakításának 25. évfordulója időszakában. A felirat figyelmeztetett: „Vásárolj Kőszegen, Vásárolj kőszegit!”. Ösztönözni lehet a helyi fogyasztásra különbözőképpen, de nagyon sokan vannak, akik önkéntes módon a hagyományokra, helyi értékre, termékre hívják fel a figyelmet.

Básthy Béla polgármester a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségen a kőszegi borokhoz kapcsolódó tevékenység miatt három csoport feladatvállalását emelte ki. A Borbarát Hölgyek Egyesülete Tóth Adrienn vezetésével sokat tett az ünnepség megtartása érdekében, ápolják, gondozzák a hagyományt, és folyamatosan számíthat a város a segítségükre. „Mindenkor a kőszegi bor hírét viszem, népszerűsítem” – ezen esküszavakkal lépett be az ünnepnapon az egyesületbe Szigeti Miklósné, aki megköszönte, hogy a borbarát hölgyek szeretettel fogadták. A városvezető szavai szerint a Kőszegi Borbarátok Alasz László vezetésével jelentős hagyományápoló feladatot vállalnak. Ezen a területen élen jár a Kőszegi Borászok Egyesülete Kampits László vezetésével. Túl akarnak lépni a pincékből történő boreladásokon, nem átlépni azon, hanem az értékesítés módjait fejleszteni. Az egyesület tagsága zárt, csak Kőszeg és környéken működő, erre a piacra termelő gazdák képviselői kaphatnak tagsági jogosultságot. Céljuk: a borkultúra öregbítése, pályázatokon való részvétel, a szakma egyben tartása, a kőszegi bor menedzselése. Az egyesület létrehozta a kőszegi bor fejlesztési koncepcióját.

A korábbi jól sikerült eseményt ismételve április 29-én a Zwingerben tartották meg a BORKORZÓ-t, két emeleten kóstolhatták a vendégek a kőszegi borokat. Este tíz óra felé már kevesebben voltak, amikor az érintett borászokról elkészült a közös fotó. Az üvegekből fogyott a bor, de a vendégek nem azért mentek, hogy erős legyen annak a hatása, hanem a sokféle bor kóstolgatása miatt. Olyan borbemutató volt, ahol a vendég maga döntötte el, melyik fajtát részesíti előnyben és mennyiszer. Kampits László elmondta, hogy a habzó bor akkor, és más piaci szereplőknél is sikert ért el. A habzó bor nem pezsgő, de ahhoz hasonlíthatóan kellemes a fogyasztása. Egy elejtett beszélgetésből tudtuk meg, hogy a kőszegi Stefanich Pincészet szállítja a Győri, illetve Szombathelyi Egyházmegyéhez a misebort. A Chardonnay fajtájukat Ferenc pápa április 28-30-ai látogatásához ajándék borként választotta a püspöki kar. A nagy versenytársak mellett a kőszegi ért célba.

KŐSZEG ÉS VIDÉKE XXXVI.ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2023. MÁJUS 15.
Kámán Zoltán