A bor ünnepe Kőszegen

A Chernel utcához kapcsolódik a Baráti Szőlők Kertje, ahol Kőszeg borászati múltjára emlékeztek Szent György-napján. Közvetlenül a városfal mellett ültették el a testvérvárosok jellegzetes szőlőtőkéjét. Az ott lévő hajtások „a barátságok örömét hirdetik”, ahogy ezt Básthy Béla polgármester megfogalmazta április 24-én. Szent György-napja 1740 óta Kőszeg hagyománya, és nincs párja világszerte. A Baráti Szőlők Kertjébe 2012-ben ültették el a világ legidősebb, Mariborban található, több mint 400 éves Modra Kavcina nemes borfajta szőlőtőkéjének utódoltványát. A kertet azóta is gondozza Láng József. Ez a munka és létrehozása a borász „életművének egy része”. Ezekkel a szavakkal köszönte meg a városvezető a borosgazda tevékenységét. Április 24. a borászoknak kora reggel kezdődött, hajnalban vágták le a hajtásokat a szőlőtőkékről, hogy aztán Németh János berajzolja a Szőlő Jövések Könyvébe. A festőművész-tanár idén ezt 33. alkalommal tette meg. Ezzel rekordot döntött, mert rajzai legtöbb éven át dokumentálják a város jellegzetességét.

Először 1991-ben rajzolta be a szőlőhajtásokat, elődje, Bechtold István javaslatára kérte meg a városvezetés az évszázadokra visszatekintő feladatra. Abban az évben történt az első berajzolás a Vaihingen testvérvárosból kapott ajándék könyvbe. Bechtold István és Németh János méltó módon folytatták a nagy elődök munkáját.

A Baráti Szőlők Kertjébe április 24-én külhoni, baráti város képviselői érkeztek. Nyitragerencsér négyfős küldöttségét Czakó Gyula polgármester vezette. Szencből Pavol Kvál városvezetővel heten érkeztek, közülük Agárdy Gábor az első kapcsolatfelvételnél is jelen volt, rajta kívül többen voltak magyarok. A mödlingi delegációt GR Ing. Michael Danzinger vezette, aki elkötelezett a Kőszeggel való kapcsolattartás érdekében. Mödlinggel egyidős a Vaihingennel meglévő 34 éves testvérvárosi kapcsolat, idén Uwe Skrzypek főpolgármester (25. online oldalon interjú) vezetésével hatan jöttek el Kőszegre. Érkezett a vaihingeni borászoktól öt szőlőhajtás. A Szőlőtermelők Szövetkezetének meghívására Dobronakból ötfős küldöttséget vezetett Marjan Kardinar polgármester. A szlovén gazdákkal a kőszegiek kapcsolata 2006-ban kezdődött, azóta rendszerint részt vesznek az ünnepségen. A várárokban esőre álló időben a vendégeket Básthy Béla polgármester köszöntötte. Láng József beszélt a szőlőhajtások begyűjtésének jellegzetességéről, arról is, hogy a várárok védett helyet ad a szőlőtőkéknek, az azokról leszedett fürtökből nem készül bor, mert a látogatók kóstolgatásával elfogynak a fürtök.

A Zwingerben folytatódott a baráti találkozó, ahol a városvezető hangsúlyosan mondta, hogy 2020-tól a Covid megszakította a találkozásokat, és „a bor legyen éltetője életünknek, köszönjük a borászoknak, akik nekünk évről évre előállítják”. A találkozón résztvevő városokra egyaránt jellemző a szőlőgazdálkodás. Kétnyelvű területről, Szlovéniából, Dobronak városból érkezett Marjan Kardinar polgármester így fogalmazott. „Amikor kezünkben van a nemes ital, könnyebben tudjuk ünnepelni Szent György-napját”. Idős tőke szőlőjéből készült bort hoztak ajándékba, és azt is elmondta a polgármester, hogy „ott jobb inni a bort, ahol a szőlő beérett, és a termelő borászok között”. Majd tisztelettel adta át a meghívást a jelenlévőknek egy látogatásra. A polgármesteri fogadáson Pavol Kvál Szenc polgármestere megköszönte a meghívást, városvezetőként ez volt az első kőszegi látogatása. Szavai szerint örömmel jött el, mert előzetesen sok jót hallott Kőszegről. „Érkezésem előtt nagyok voltak az elvárások, de még ezeket is túlszárnyalták a tapasztaltak, a látottak. Előre is örülök a következő időszak találkozásainak. Ebben a kapcsolatban nem formális, hanem erős barátságok köttetnek”– fogalmazta meg Pavol Kvál. Mindehhez alapot ad az is, hogy Szenc is bortermelő vidék, de ajándékként a helyi borból készült pálinkát hozták Kőszegre. „1740 óta tisztelgünk, fejet hajtunk a szőlőhajtások előtt, és az előtt, aki nekünk a szőlőhajtásokat rendelte. Különös áldásként éljük meg, hogy ennek a városnak ilyen nagy hagyománya van” – ezzel a gondolattal vezette be a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepséget a Jurisics téren Básthy Béla polgármester. Mindez elhangzott a koncert fúvószenekar zenéje, a Hajnalcsillag lányainak tánca, a marcona katonák, városvédők puskalövései közötti időben.

A hajtásokat bemutatásra elhozta, idén 29. alkalommal Petrovics István.

Szabó Márton beszélt az elmúlt év szőlőtermelésének jellegzetességeiről, nem volt aszálykár, jégeső, „a szüreti időszak végén is jó minőségű szőlőfürtöket szedhettünk le. A kőszegi pincékben jó minőség bor várja a fogyasztókat. Egyedül a Hidegvölgyben lévő, az önkormányzat tulajdonában lévő Furmint szőlőtőkékről ma reggel begyűjtött hajtásokon láttunk kisebb virágkezdeményeket”. A szövetkezet elnöke – szavai szerint – bízik az idei jó termésben. Az ünnepség a lovagteremben folytatódott a Vas Vármegyei Borverseny eredményhirdetésével, miközben Németh János életműdíjas festőművész elkezdte a szőlőhajtások berajzolását. A jelenlévő vendégeknek elmondta, hogy az idei hajtások jellegzetességei megegyeznek a 2022-es évivel.

XXXVI.ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2023. MÁJUS 15. KŐSZEG ÉS VIDÉKE
Kámán Zoltán