Borok

Kékfrankos

Unger Bormanufaktúra Kékfrankos

Az Unger Bormanufaktura egy jogász és egy építész őrült vállalkozása, akik a szőlőben és a pincében a legjobban keresik, nem kötnek kompromisszumot. A két alapító, dr. Kaibinger Tamás és Stampf Ervin célja természetközeli terroir borok készítése Kékfrankosból.
A Kőszegi-szőlőhegy történelmi területein, a Kálvária-hegyen, a Felső-árnyékos dűlőben, a Szultán-dombon és az Ördögárokban telepítettek Kékfrankost. Az oltványokat erre a területre és éghajlatra szelektálták. A szőlő közepes fürtű és bogyójú, amelyből olyan koncentrált bort készül, amely képes lekövetni a terroir apró rezdüléseit. Ennek köszönhetően a különböző dűlőkben készült borok ízvilága egyedi.

A régi dűlőket 2016-ban telepítették, és azóta természetes módon, a bio és a biodinamika szabályainak megfelelően művelik az ültetvényeket. Ennek megfelelően, az általuk telepített fiatal szőlőben sosem használtak és nem használnak felszívódó szereket, rovarölőt, vagy gyomírtót. A permetezés során réz és kén mellett zsurlóteát, csalánteát és narancsolajat használnak. A természet ritmusa szerint dolgoznak. A szőlőt növénytakaró borítja; törekszenek a természeti egyensúly megtalálására.

Vannak régi ültetvényeik, amelyek közül az egyik a Kálvária templom mellett, a másik a városon kívül, a Guba-hegyen található. A Guba-hegyen a Kékfrankoson kívül Zweigelt és Syrah fajtákat is termelnek. A régi telepítésű területeket is természetes módon történő művelésre állítják át.

A természetközeliség a pincében is megvalósul: spontán erjesztik boraikat és nem, vagy csak minimális mértékű hozzáadott ként használnak. A szőlőt szigorúan válogatják, csak egészséges szőlőből készítenek bort.
A pince egyszerre hagyományos és modern: egy az 1700-as évek közepén épült pincét újítottak fel és modernizáltak a kor igényeinek megfelelően, megtartva a régi épület eredeti formáját, anyagait. A pince a Hegyalja utcában található. A szőlő feldolgozása és a bor készítése minimálisan beavatkozással történik.

A borászat első évjárata a 2020-as évjárat. Elsőként a Kálvária-hegyen található öreg és fiatal Kékfrankos ültetvény bora került forgalomba Öreg Kálvária és Fiatal Kálvária néven, továbbá Ördög néven az Ördögárokban található, részben régi családi területen telepített szőlőből készült bor. A pince innen kapta a nevét: a két alapító közös dédszülőjének családneve Unger volt; a terület egy része régi családi birtok. Ezt követi majd a Felsőárnyékosban és a Szultán-dombon készült bor.

A borok Kőszegen a Csokiszegben kaphatóak, Budapesten a Buono-ban, ahonnan online is rendelhetőek, illetve online elérhetőek kereskedők és fogyasztók számára is a demijohn.hu-n.

Borász: Stampf Ervin és dr. Kaibinger Tamás
Telefonszám: + 36 30 916 1796   |  +36 30 506 5085
E-mail: kaibtomi@hotmail.com
Instagram: #Unger Bormanufaktúra
Honlap:

.

Cikkek amik róluk (is) szólnak

Úton feléjük