Borok

Kékfrankos

Induló borászat, amely a természetközeli terroir borokban hisz. A két alapító, Stampf Ervin és dr. Kaibinger Tamás azért kezdett el szőlőt telepíteni és borászkodni, hogy megmutassák a kőszegi terroir egyediségét a Kékfrankoson keresztül, amely álláspontjuk szerint a legalkalmasabb fajta erre. Munkájuk során nem kötnek kompromisszumokat, a legjobban keresik.

Ennek érdekében a Kőszegi-hegy történelmi területein, a Kálvárián, a Felső-árnyékos dűlőben, a Szultán dombon és az Ördögárokban telepítettek Kékfrankost. Az oltványok külön erre a területre és éghajlatra szelektált szortimentből származnak.

Szőlőt először 2016-ban telepítettek, és azóta természetes módon, a bio és a biodinamika szabályainak megfelelően művelik. Ennek megfelelően, nem használnak felszívódó szereket, rovarölőt, gyomírtót, és a természet ritmusa szerint dolgoznak.

A természetközeliség a pincében is megvalósul: nem, vagy csak minimális kénnel dolgoznak és természetes élesztőkkel készítik boraikat. Pincénk egyszerre hagyományos és modern: egy az 1700-as évek közepén épült pincét modernizálták a kor igényeinek megfelelően, amely a Hegyalja utcában található, megtartva annak eredeti formáját, anyaghasználatát; a szőlő feldolgozása és a borkészítés olyan eszközökkel történik, amelyek a legkisebb beavatkozást biztosítják. Az új ültetvényekről a pince első évjárata a 2020-as évjárat. Az első borok 2021 tavaszától lesznek elérhetőek.

.

Borász: Stampf Ervin és dr. Kaibinger Tamás
Telefonszám: + 36 30 916 1796   |  +36 30 506 5085
E-mail: kaibtomi@hotmail.com
Honlap:

.

Cikkek amik róluk (is) szólnak

Úton feléjük