Kőszegi Pálinka és Párlatverseny 2022 ELMARAD

VERSENYKIÍRÁS
A Jurisics vár Pálinkája címért

Az V. Kőszegi Pálinka és Párlatversenyt a szervező Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a súlyosbodó pandémiás helyzet és romló egészségügyi adatok miatt lemondja és a megrendezését későbbi időpontra halasztja. Kérjük mindenki megértését!

Versenyigazgató: Dömötör Zsolt (pálinka mester, 1 Csepp Pálinka)

A bírálat a Versenyszabályzatban rögzítettek szerint történik, amely a Jurisics-vár Művelődési Központ ás Várszínházban tekinthető meg, kérésre, postai, vagy elektronikus úton is eljuttatjuk az indulni szándékozóknak. Interneten elérhető: www.koszeg.hu.
A részvétel feltételei:
Nevezési feltételek: – A nevezési lap hiánytalan és pontos kitöltése, leadása, a szükséges származási igazolások csatolása, beküldése és határidőig a nevezési díj befizetése.
– A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény (a jövedéki adóról) szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők és magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap teljeskörű kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.

– Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzetőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

Meghirdetett verseny fő-, és alkategóriái:
1. Almatermésűek: 1.1. alma 1.2. birs 1.3. Vilmoskörte 1.4. egyéb körte 1.5. naspolya 1.6. egyéb almatermésűek
2. Csonthéjasok: 2.1. cseresznye 2.2. meggy 2.3. kajszibarack 2.4. őszibarack 2.5. nektarin 2.6. szilva 2.7. egyéb csonthéjasok
3. Bogyósok: 3.1. málna 3.2. ribiszke 3.3. bodza 3.4. fekete berkenye (Aronia) 3.5. szamóca, földieper 3.6. szeder 3.7. egyéb termesztett bogyósok
4. Szőlők: 4.1. illatos (muskotályos) szőlő 4.2 fehér szőlő 4.3. kék szőlő
5. Törköly és egyéb szőlő eredetű termékek: 5.1. illatos (muskotályos) szőlőtörköly 5.2. szőlőtörköly 5.3. seprőpárlat 5.4. borpárlat
6. Gyűjtött erdei vagy vadon termők és különleges gyümölcsök: 6.1. berkenyék (Házi, Madár, Barkóca, Borbás, Lisztes, Svéd stb.) 6.2. csonthéjas vadon termők 6.3. bogyós vadon termők 6.4. almatermésű vadon termők 6.5. egyéb különleges gyümölcsök
7. Érlelt és ágyas pálinkák/párlatok 7.1. fahordóban érlelt pálinka/párlat 7.2. gyümölcságyon érlelt ágyas pálinka/párlat (Az ágyazás csak aszalt vagy friss gyümölcságyon történhet, azt nem helyettesítheti, vagy nem egészítheti ki zöldség, egyéb növényi adalék, virág stb. termék (pl. gyömbér, bodzavirág, szarvasgomba stb.) 7.3. fahordóban és gyümölcságyon érlelt pálinka/párlat
8. Vegyes pálinkák 8.1. vegyes fajtamegjelölés nélkül 8.2. vegyes fajtamegjelöléssel
9. „Életstílus párlatok” (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán-, és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél): 9.1. gin 9.2. rum 9.3. vodka 9.4. whisky 9.5. likőr 9.6. egyéb „életstílus párlat”
10. Zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek (kizárólag a szükséges engedéllyel rendelkező kereskedelmi főzdék számára, magán- és bérfőzetők nem nevezhetnek, az alkategória nevek az okleveleken, mint fantázia nevek sem szerepelhetnek a díjazott tételeknél)
Amennyiben a magán- és bérfőzetők olyan fő kategóriában (9. és 10.) és azok alkategóriáiban neveznek, melyben a törvény és a jelen versenyszabályzat alapján arra jogosultságuk nincs, az adott nevezett termék a bírálatot megelőzően megsemmisítésre kerül, melyről a nevező külön értesítést nem kap.

A nevezési lap a Felhívás mellékleteként, vagy verseny szakmai vezetőjével történő egyeztetést (Rátz Mónika 30/4295564,) követően vehető át, de kérésre elektronikus úton is igényelhető (jurisics@koszeg.hu). A nevezési lap, valamint a fontos tudnivalók Kőszeg város hivatalos honlapján a www.koszeg.hu oldalon elérhetők.
A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként egy palack versenytételt – 1 db 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére. Az alábbi kategóriákban lehet nevezni, mely alapján az értékelés is zajlik majd: magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzés, illetve vállalkozók-főzdék-cégek kategóriában.


A versenytételek átvétele a 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. szám alatt történik 2022. január 27-én és 28-án 10.00 és 16.00 óra között. Posta vagy futárposta esetén is a fenti címre kell megküldeni tételeket. Ebben az esetben a nevezési díj utalható. Bankszámla szám: OTP Bank Kőszegi Fiókja: 11747051-15574493-00000000. Számlatulajdonos neve: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. A megjegyzés rovatba a következő információkat kérjük megjeleníteni: pálinka – nevezés – név (nevező neve).
Nevezési díj: 1.000 Ft/minta
Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!


Az eredmények kihirdetésére valamint a díjak átadására a kőszegi V. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2022. február 5-én.
Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár


A verseny kiírója, rendezője: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház


A versenyre benevezett pálinkák, párlatok minősítése:
• A Jurisics vár Pálinkája, azaz a verseny legjobb pálinkája, párlata. A versenyen indulóknak pálinka, párlat fajtánként 1 palack versenytételt – 1 * 0,35, vagy 0,5 literes palackban – kell eljuttatniuk a rendező részére.
• Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat. A versenytételek eredetét igazolni kell!
• Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9. – Jurisics vár
• Díjazás: Arany minősítés: 18-20 pont, Ezüst minősítés: 16-17 pont, Bronz minősítés: 14-15 pont

A bírálatra benyújtandó mintákat az alábbi megjelöléssel kell szerepeltetni:
• a résztvevő neve és címe
• magánfőzésű (házi főzés esetén), bérfőzött, illetve vállalkozók-főzdék-cégek által értékesítésre készített
• a minta pontos fajta megnevezése
(kiírás szerint)
• évjárat
• alkoholtartalom
• származási bizonyítvány száma
• magánfőző esetén előállítási nyilatkozat
A Bíráló bizottság vezetője: Dömötör Zsolt
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.
A versenytételek a beérkezéstől a kóstolás befejezéséig teljes anonimitást élveznek, melyért a szervező felel.
Eredményhirdetés:
Az eredmények kihirdetését valamint a díjak átadására a kőszegi V. Páratlan Párlatnap keretében kerül sor 2022. február 5-én. Díjat, oklevelet csak az érmes díjazottak kapnak!

Nevezési lap letöltése