Új elnök a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezeténél

A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezet a kőszegi borkultúra területén meghatározó szerepet vállat az elmúlt évtizedekben. Ebben kiemelkedett az szövetkezet mindenkori elnöke. A jogelőd szövetkezet közel hatvan éve alakult azzal a céllal hogy a gazdák közösen értékesítik a boraikat.

A rendszerváltástól kezdődően erősödött Kőszeg képviselete a város szőlő és borkultúrájának eseményein meghatározó szerepet vállaltak rendszerint az elnök tevékenységén keresztül. Harkai Gusztáv 2002-ig végezte ezt a feladatot majd őt Láng József követte. Amikor megválasztották kórházban volt. Húsz év után újabb váltás történt 2022. január 14-én 17.00 órakor a Várkörön – a Poncichter Borozó felett lévő irodában tartott közgyűlésen.

Oda belépve szem elé kerülnek a régi borosgazdák eszközei. Az elődök méltó utódja szeretnék lenni – fogalmazta meg Szabó Márton, akit a közgyűlésen megválasztottak elnöknek. A 25 éves fiatalember szőlész és borász diplomát szerzett Keszthelyen, az egyetemen, ebben az évben fejezi be a mesterképző tanulmányait, hogy átvehesse a kertészmérnök diplomáját is. Az elmúlt években- a szakmai képzés részeként – több hónapot töltött el Németországban, a Rajnai Borvidéken.

Az elnöknek választott fiatalember a szövetkezet tevékenységében évek óta vesz részt, tanulmányai során a gyakorlati idejét Kőszegen töltötte. Ennek keretében részt vett a Hidegvölgybe a Furmint szőlő telepítésében, és az idei szezonban meghatározó volt a munkája a szövetkezet borainak elkészítésében. Az Undon élő Márton Jurisich Miklós Gimnáziumban érettségizett, nagyapja és apja Sopronban lévő 2,5 hektár területű szőlő művelésében vesz részt. Mindez meghatározta a pályaválasztását. Kőszeget alaposan ismeri, de még nem mindegyik borosgazdát.

A szövetkezet működésében látja a jövőt, a kőszegi borkultúra hagyományai számára is rendkívüli értéket jelentenek. Különös lehetőségnek tartja a Napostetőn felépített szőlőfeldolgozót, amelynek fejlesztése egy meghatározó feladat a szövetkezet számára. Az újelnök a jövőt illetően több elképzeléssel is rendelkezik, de alapvetően tartja minden változás egyeztetés a szövetkezettagságával.

Kőszeg és Vidéke 2022. Január 17. 1. szám