Kötet a Kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvéről

Könyv készült egy Könyvről. Bármikor fellapozható nyomdaillatú kötet a kőszegiek múzeumi üvegbúra alatt őrzött, évszázadok ódon illatát lehelő Könyvéről.

Ez a hiánypótló munka mindenkit közel enged a város páratlan értékű Kincséhez, melynek rajzolói 280 éven és sok generáción átívelő tökéletes harmóniában hozták létre a kőszegi borászat történetének képes krónikáját. A Kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve nem csupán a szőlőhajtásokat ábrázoló rajzok és a lejegyzett időjárási, gazdasági események hiteles gyűjteménye, hanem dokumentuma az előttünk élő kőszegiek alázatának, hitének és fáradhatatlan szorgalmának is. Mi késztethette arra évszázadok egymást követő nemzedékeit, hogy így hagyjanak jeleket az utánuk következőknek?

VÁSÁRLÁS

Lehetséges, hogy az évről-évre Szent György napján rögzített megfigyelések segítséget nyújthattak a következő évek gazdálkodásához? Vagy talán egy örök misztérium, az ember és a csodálatosan bölcs természet véget nem érő küzdelmének és elválaszthatatlan egységének megsejtetése a lényegi üzenet? Arra hívjuk az Olvasót, tartson velünk, keressük együtt a válaszokat kiváló kalauzainkkal!

FÉNYKÉPALBUM

Szőlőjövés-Nemzeti érték, Kőszeg könyve és ünnepe címmel új kötetet mutattak be kedd este a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. A hiánypótló kiadvány mindenkit közel enged a város misztikus és a maga nemében páratlan Könyvéhez.

A kőszegi szőlő jövés, a szőlőhajtások megörökítésének rítusa már a 16. századtól hagyomány. Minden évben Szent Györgynapján mutatták be és rajzolták le a hajtásokat, ezen a napon választották meg a hegybírót, a hegymestereket, a városi tisztségviselőket, mindezek dokumentálását, a Szőlő Jövésnek Könyvét1740 óta vezetik.

A Szőlőjövés című könyv bemutatóján V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos arra emlékeztetett, hogy a Kőszegi Szőlő Jövés Ünnepe kiemelkedő nemzeti érték, és élő hagyomány, amely századokon keresztül átível és az identitás erősítésben is nagy szerepe van. Kőszeg gazdag város, több nagyvárosnyira elegendő értéke van, ezek a magyar nép karakterét is rajzolják – tette hozzá a képviselő.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elsőként Farkas Csabát, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjét köszöntötte, majd a kötet hátlapján olvasható ajánlását ismertette. -A Kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve nem csupán a szőlőhajtásokat ábrázoló rajzok és lejegyzett időjárási, gazdasági események hiteles gyűjteménye, hanem dokumentuma az előttünk élő kőszegiek, a kőszegi borászok alázatának, hitének és fáradhatatlan szorgalmának – mondta a városvezető.

Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy nemcsak az épített, hanem a tárgyi és szellemi örökség megőrzése is rendkívül fontos, éppen ezért van nagy jelentősége az új könyvnek, amely Kőszeg egyedi hagyományát mutatja be.

A könyv szerzői dr. Bariska István, Életmű-díjas nyugalmazott főlevéltáros és Szövényi Zsolt voltak, a tervezői feladatokat Trifusz Péter grafikusművész végezte.

Az eseményen közreműködött a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete.

TÓTH JUDIT | vaol.hu | 2022.12.06.