M87 -es út hátrányai

2021-es év végére elkészül az M87-es gyorsforgalmi út építésére vonatkozó engedélyes terv, amely a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt határozott szándéka. Ennek alapján épül meg a Szombathely és Kőszeg közötti közel 14 km hosszú 2×2 sávos út fizikai elválasztással, valamint Kőszeget keletről elkerülő és az országhatárig tartó mintegy 4,7 km hosszú 2×1 sávos út.

A két útszakasz csatlakozási pontja a Kőszegtől Horvátzsidány felé vezető út, ahol körforgalmat építenek a Guba-hegyen. A közzétett adatok szerint ennek a távolsága a vasúti csatlakozástól, a jelenlegi 87. sz. főúttól 1430 méter. A körforgalomtól a határ felé halad a 2×1 sávos út, amely érinti a kőszegi gazdálkodókat. A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a földterületek tulajdonosait kiértesítették. 2019-ben a lovagteremben tartott fórumon ismerhette meg a lakosság először a nyomvonal lehetséges útvonalát. Többen kérdésekkel vetették fel aggályaikat, hiszen a rendszerváltás után a határ mellett többen kezdték el mezőgazdasági vállalkozásukat. A közzétett útvonalterv végleges, ezért megkérdeztük az érintett borászokat, almatermelőt: hogyan érinti a gazdálkodásukat az útépítés.

Böröcz Tamás mezőgazdasági vállalkozó szőlőt művel, de többségében almatermeléssel foglalkozik. A nagyobb földterülete Kőszegdoroszlón van. Az almatermelését érinti a 2×1 sávos út nyomvonala. Kérdésünkre elmondta, hogy „a gyümölcsösből 30 m x 100 m darabot fog lecsípni az új út. Az még annyira nem is zavarna, viszont mi itt lakunk a leendő út közelében. A házunktól a mostani adataink szerint mintegy 150 –180 méterre épül meg az új út. Így annyira nem örülünk.” Keserű szavakkal állapította meg, hogy Kőszegfalvától távolabb épülhet meg az M87-es, de „nálunk ez nem sikerült, és ez az én bánatom”. Azt is elmondta, hogy majd nem az Ólmodi úton, hanem kerülővel a Sörgyári út felől tudják megközelíteni az almáskertet. „Ez sem zavar annyira” – fogalmazta meg, „mint a lakóházunk közelsége”. Az önkormányzat felé feltett kérdésekre kapott tájékoztatás szerint a leendő út és a ház távolsága nem indokolja a zajvédő fal építését. Böröcz Tamás beszélt arról is, hogy az Ólmodi út mellett, a Trianoni határ felé húzódik egy természetvédelmi terület. Ezért került – fogalmazta meg – „felénk szorítva az új út”. A tervekről így fogalmazott: „Akkora környezetrombolás az útépítés, hogy mindegy hol megy itt az út. Itt majd naponta ütnek el vadakat, mert jelentős az itt élő állatvilág. Aztán majd kifogynak a vadak. A házunk körül futkosnak az őzcsaládok, élnek a közelünkben vaddisznók.” Rövid gondolkodás után tette fel a kérdést: „Biztosan kell itt nekünk, az erdőn át ez út? Nem biztos, hogy ez megoldás a problémáinkra”. Majd a saját kérdésére megadta a saját válaszát is: „Az út azért épül, hogy a szombathelyiek ki tudjanak menni Ausztriába dolgozni”. Merthogy a jelenlegi állapotok szerint két időszakban forgalmas a 87-es út. Egyik reggel 6.00 és 8.00 óra, a másik 15.00 és 17.00 óra közötti időszakban. A kőszegiek a TESCO-nál mennek el Szombathelyre, és a városon át Ausztriába. Majd elhangzott a minősített indoklás is: „Jobb lenne a magyar gazdaságnak, ha maradna a magyar erdő, és a magyarok itthon dolgoznának”.

Jagodics Pincészet: „Szerencsések vagyunk, hiszen alattunk, a város felőli részen fog haladni az út körülbelül 15 méterre. A feljárás, a forgalom zaja és az üzemanyaggőzön kívül más hátrány nem ér bennünket.” A termésről, a borról: „Alakul a bor, kár, hogy a jég megverte augusztusban. A borsmonostori dűlőben még jól jártunk más dűlőkhöz képest, de nem lesz olyan kimagasló minőség. Így is elégedettek vagyunk. A Metro áruház után sikerült a lengyel piacra is betörnünk. Már elvitték az első szállítmányt.”

Frank Pincészet: 2020 tavaszán jutott tudomásomra, hogy a Kőszeget elkerülő 2×1 sávos út átszeli a szőlőterületemet. Erről hivatalos értesítést eddig egyébként még nem kaptunk. Nagyon érzékenyen érinti életünket, hogy a Borsmonostori dűlőben található 2008-ban telepített 2 hektár szőlő ezzel megsemmisül. Sok szempontot figyelembe vettek az út tervezésénél – környezetvédelmi előírások, lakóház közelsége, vadak vonulása –, de sajnos a kiváló adottságokkal rendelkező ültetvény a szempontrendszer végére került. Pinot Blanc, Blauburger, Cabernet Sauvignon szőlő található itt. Innen került hordóba többek között Vas megye legjobb vörös bora 2015-ben, illetve a város bora 2018-ban. A 2020-as évjárat is nagyon ígéretes. Új terület bevonására eddig nem látok esélyt. Elkészült Bozsokon a szőlőfeldolgozó, palackozó üzemem. A pályázati forrás felhasználása miatt vállalt kötelezettségek megvalósulása is kétséges. Vállalkozásom akár meg is szűnhet. A családunk életvitele épült a szőlő és bortermelés köré, ami egy kisajátítási eljárás során megfizethetetlen.

Alasz Pincészet: Az érintett területünk összesen 4,4 hektár, ebből a szőlő 2 ha. Ennek mintegy 1/3 része megsemmisül, míg 2,4 ha erdőnket átlósan szeli át az út, két háromszögre osztva azt. A szőlő 20 éves, bőven termő, most adja a legjobb minőséget. Az akácerdő 25 éves, kb. 20 év múlva lesz vágásérett. Nagy gondunk, hogy az út és a határ közötti terület csak jelentős kerülővel, egyelőre még ismeretlen útvonalon lesz megközelíthető. A kisajátításra kerülő részt nyilván megfizetik, de mivel a vállalkozásunk a jelenlegi területekről működik, más alkalmas helyet kell vásárolnunk, ahová szőlőt kell telepítenünk. Az átfutási idő a legoptimálisabb esetben is 3-4 év. Jelentős kiadást jelent, hogy a felszabdalt területeket be kell keríteni, ami legalább 500 méter hosszúságot tesz ki.

Kőszeg és Vidéke havilap 2021. március 22.