Megemelt összegű támogatás jár a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői védekezéshez, emellett 2017-től a szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer után is igényelhetnek támogatást. A növényegészségügyi megelőzés támogatása iránti kérelmeket 2017 márciusában kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

 

Mint ahogy korábban már felhívtuk az érintett gazdák figyelmét, 2017-től az agrártárca a korábbi 50% helyett 75%-os támogatási intenzitással, ezzel együtt a hektáronként nyújtható 8.000 Ft helyett 12.000 Ft-tal ösztönzi a betegség elleni termelői védekezést a növényvédőszerek megvásárlásához nyújtott támogatással.

Azon szőlőtermelőknek, akik a megelőzést választják, a növényvédőszeres védekezést követően, de legkésőbb augusztus 15-ig kell benyújtaniuk egy második kérelmet is. A növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület után növényegészségügyi felszámoláshoz viszont egy kérelemben lehet támogatást igényelni, amelyet a növényvédőszeres kezelés elvégzését követően szintén augusztus 15-ig lehet benyújtani. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Államkincstár majd egy külön közleményt fog megjelentetni.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak minden esetben május 1-től július 31-ig tart, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert kijuttatni.

A Földművelésügyi Minisztérium kiegészítette a támogatási program jogalapját képező 9/2016. (II. 15.) FM rendeletet a gépi bérmunka-szolgáltatásra vonatkozó részekkel is, amelyek értelmében 2017-től támogatható a szőlőtermelő megbízásából és javára a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer is.

A további részletekről a 9/2016. (II. 15.) FM rendeletből, illetve a Magyar Államkincstár növényegészségügyi megelőzés támogatásával kapcsolatos most megjelent közleményéből tájékozódhatnak a szőlőtermelők, amely az alábbi linken érhető el:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/10-2017-ii-22-szamu-kincstar-kozlemeny

(FM Sajtóiroda)