Mit jelent a korty hossza?

Mi történik lecsengéskor és miért számít egyáltalán? Miért van az, hogy bizonyos borok ízét hosszabban érzed, másokét meg kevésbé? Meddig tarthat egy íz?

Sarah Jane Evans MW, a Decanter World Wine Awards társelnöke elmondta, hogy a borok hosszúsága a minőségre utal, és megállapításához mindig több idő kell. Hozzátette: bizonyos esetekben, például egy pörgős kóstolón, vagy vacsora közben nehezebb lassítani, és érezni a kortyok hosszát.

A megjelenés, az illatok és az ízlelés után ez a legutolsó fázisa a bor érzékszervi vizsgálatának, amikor is megfigyeljük az egyensúlyt és a hosszt – amit éppen ezért sokszor utóíznek is nevezik.

Tudni kell, hogy a bor hosszúsága nem a szőlőfajtán, a bor éveinek számán, vagy a hordóhasználaton múlik – bár ezek a tényezők is befolyásolják – , hanem az aromagazdagságon, a komplexitáson. A lecsengést befolyásoló kolloid anyagok, illetve megannyi íz- és aromaanyag kölcsönhatásából keletkeznek. A kolloidok olyan apró vegyületek, amelyek szűrés és derítés után a borban maradnak, és pektinekből, fenolokból és tanninokból állnak.

Hosszú korty = magas minőségű bor

Az aromaanyagok lassú felszabadulásának köszönhetően érzékelheted hosszabbnak vagy rövidebbnek az ízeket a borban, amit kóstolsz. Szuper módja a jelenség megfigyelésének, ha egy bizonyos skálán mozogva értékeled a bor hosszát: egyből eltűnik, vagy sokáig érzed az ízét a szádban? És végül, milyen jellegű ízeket érzel utólag? Kóstolj minél többet (persze mindig mértékkel), jegyzetelj, és tudj meg még többet a borokról – és olvasd a blog ropogós bejegyzéseit.

Rövid

Ilyenkor általában nem több, mint 20 másodpercig érzed az aromaanyagokat a szádban. Színtől, fajtától és minőségtől függetlenül általában elmondható a fiatal borokról, hogy kortyai rövidek. Ilyen például a friss pinot grigio (szürkebarát), egy könnyű rozé gyöngyözőbor, vagy a Beaujolais-k.

Közepes

Az általában 20-tól 40 másodpercig érezhető ízek mindenképpen jó minőségre utalnak, bár még nem tartoznak a kivételesen jó kategóriába. A rizlingek a maguk 30 másodpercével például ebbe a kategóriába tartoznak, és a jól elkészített fiatalabb borok is.

Hosszú

Ezeknek a borokban az utóíze 45 másodpercnél több idő elteltével is megmarad a szájban, ami pedig egyértelműen erőteljes karakterre és gondos munkára utal. Ilyenek például a magas minőségű burgundi és bordeaux-i borok, egy olasz Barolo – vagy éppen egy tokaji aszú, amely még hosszú percekig megédesíti a szánk ízét.

Tudtad?

A különböző borkészítési technikák eltérő hosszúságú borokat szülhetnek, mégpedig a legideálisabb fajta kiválasztásával, az optimális alkoholszint beállításával és a megfelelő hordóhasználattal.

Fotó: tastingtable.com