Nem mindig hiba, ha nem a megfelelő borospoharat használjuk

A legtöbb alkoholos italnál fontos az etikett: melyik italt, milyen formájú pohárból, mekkora hőmérsékleten fogyasztjuk. A borokra ez különösen jellemző. Egy portugál sommelier, António Lopes azonban felmentést ad a szabályszegőknek.

Fotó: Pinterest

Hajlamosak vagyunk azon aggódni, vajon megfelelően isszuk-e a bort, ami elénk kerül. Nem csoda, hiszen annyi szabály, norma és hagyomány övezi a borfogyasztást, hogy több vaskos etikettkönyvet is megtölt. Nem mindegy, milyen hőmérsékleten fogyasztjuk az italt, milyen formájú pohárból, és milyen étellel párosítjuk. António Lopesportugál sommelier azonban azt mondja, néha érdemes megszegni a szabályokat és szembe menni a hagyományokkal, mert jó dolgok is kisülhetnek a változ(tat)ásból.

Lopes egy vilamourai étterem, az Emo borszakértője, ahol nem ő kínál bort az ételhez, hanem épp fordítva: a séf a borokhoz komponálja a fogásokat. A sommelier, aki nagyon sokat foglalkozik azzal, mi a megfelelő hőmérséklet és a legtökéletesebb pohár az egyes italok fogyasztásához, kísérletezései során arra jutott, hogy a hagyományos bölcsességek nem minden esetben állják meg a helyüket.

Kép: Pinterest

A fehérboros pohár például jóval keskenyebb szájú, mint a vörösboros pohár. Ez azért van így, mert amikor belekortyolunk az italba, a kisebb nyílás a nyelv közepére irányítja a bort, így jól érzékelteti az ital ízének árnyalatait. Azonban, ha valamilyen nehéz étel, például carbonara mellé szeretnénk fehérbort inni, Lopes szerint érdemes vörösboros pohárból fogyasztani az italt, mert ez kiemeli a bor savas ízét, ezzel frissítő hatást ér el, és enyhít az étel nehézkességén. A széles nyílásnak köszönhetően ugyanis a bor az egész nyelvünket beteríti, elérve az oldalát is, ahol a savakkal teli ízt érzékeljük, valamint levegősebbé is válik az ital, és ez kiemeli a gyümölcsösségét.

Kép: Pinterest

Ray Isle a Food & Wine borokra szakosodott szerkesztője azt mondja, a kísérletezés a poharakkalamolyan „kocka dolog”, de egyre jobban kezd elterjedni. Klasszikus példa a fehérboros pohár használata pezsgőhöz, ami lassan elfogadott lesz a sommelier-k körében.

Forrás: Food & Wine