Nyárias Rozézás a Csepregi szőlőhegyen

Az idei évben a Kőszegi Borászok elindítottak egy programsorozatot, amikor is egy-egy alkalmat kitűzve, nevet adva az estnek, meglátogatják egymás birtokait. A legelső alkalmat követve csepregi barátainkhoz indultunk kicsit kacifántosan, de végül szinte mindenki megérkezett a nem mindennapi látvánnyal rendelkező Vinora borászathoz. Az este a Rozé jegyében telt, de üdvözlőként igencsak finom Chardonnay, Szürkebarát, Zöldveltelíni fehérborokat mutatott nekünk tartályaiból Molnár Sándor, az est házigazdája.

Molnár Sándor családjával együtt álmodta meg ezt a hobbiborászatot, amibe, mint kiderült, egy igen jó barátja avatta be Csepregen. Úgy gondolta, hogy az állandó munkát adó apartman-kiadás és a horgászat mellett igazán beleférne még a borászkodás is. A pincészet 16 éve készíti el borait, és kísérletezi, hogy milyen örömöket adhat a gazdának a szőlészet-borászat. Újonnan épített pincéjükben- mely a csepregi halastó szomszédságában helyezkedik el – dolgozza fel a hegyről érkező szőlőt, és értékesíti a borait.

Est borsora

Horváth Gábor – Kékfrankos rozé
Tóth Marcell – Zweigelt rozé
Alasz László – Kékfrankos rozé
Kampits László – Kékfrankos rozé
Mándli Tibor – Kékfrankos rozé
Stefanich Kornél – Kékfrankos rozé
Gáspár Szabolcs – Uhudler rozé
Alasz László – Blaburger rozé
Horváth Gábor – Pinot Noir rozé
Mándli Tibor – Pinot Noir édes rozé
Juhász Testvérek – Rozé
Molnár Sándor – Kékfrankos-Zweigelt-Syrah rozé

Nem bíztuk a véletlenre az est borsorát, így minden egyes gazda elvitte a 2015 -ös valamely fajtájából készült Rozéját. Míg körbenéztünk a pince mélyén, addigra kellő hőmérsékletre is kerültek a borok, és egy igazán házias sajt-és kolbásztál mellett jöhettek a leleplezések. Horváth Gábor rozéja volt az első, aki több éve igyekszik a legjobb technológiai tudásával elkészíteni a fehér-és rozéborait. Vallja, hogy igazán jó friss és üde bort csak kellő precizitással és komolysággal lehet készíteni, nem szabad a véletlenre bízni az erjedés folyamatát. Speciális élesztőkkel és apróbb technológiai lépésekkel sikerülhet elkészíteni a legjobb borokat. Gábornak az idei Vas Megyei borverseny rozé kategóriában kimagasló arany minősítést értek el borai. Kékfrankos és Pinot Noir Rozéja elhozta ez első két arany minősítést is.

Alasz László is elhozta Kékfrankos rozé borát, majd Kampits László, Mándli Tibor, Stefanich Kornél, Gáspár Szabolcs, Tóth Marcell borai következtek.

Igyekeztük elhelyezni a rozékat a borászat polcain, miszerint mégis mi a szerepe, mit keres benne egy fogyasztó, mi a fő célja. Buborékos vagy csendes, illatos vagy gyümölcsös. Magas alkohol vagy enyhe, jobban fogyasztható legyen. Az elképzelések picit szerteágazóak voltak, hiszen mindenki más stílust képvisel. Kőszeg és környéki borok mindig is erős savval és mély tanninokkal készültek, és ez a rozéborokban is visszaköszön. Ugyanakkor ez a borfajta a könnyed nyárias, ún. teraszborok kategóriát célozza meg, mégis vigyázni kell olykor az alkohollal, hiszen igen ráülhet a borra, és elvesztheti az élvezeti értékét. Jelenlegi labor háttér nélkül igencsak nehéz a rozé szüret idejét pontosan meghatározni, pedig döntő szerepe lenne a szőlő érettségének, a bor elkészítéséhez. Fontos az alacsony hőmérsékleten való erjesztés, és speciális élesztővel a lehető legjobb íz-illat együttes hozható ki. Elterjedt a Kékfrankos rozé, ez az estén felsorakozott borokon is látszott, de folyamatos tesztelgetések zajlanak egyéb gyümölcsös fajtákkal is.

A barátság jegyében búcsúztunk el egymástól a nap vége felé, és a következő alkalomról is gondoskodtunk, hiszen van még mit kóstolgatni ezen a szép bortermő vidéken.

[embpicasa id=”6292727517826422225″]