Borbarangolás Szombathelyen

  Borháló

  Borbarangolások néven borkóstolással egybekötött interaktív borkulturális előadássorozatot indított a szombathelyi Borháló borkereskedés, melynek első részében a Kárpát medence szőlőtermesztésének és borkultúrájának történetével, valamint a Vas vármegye történelmi borvidékeivel ismerkedtünk meg.

  A következő kóstolóval egybekötött előadásuk témája a rosé és shiller borok történetébe, jellegzetességeibe, hasonlóságaiba és különbözőségeibe enged bepillantást..

  Nagy örömünkre, Dr. Baranyai Gábor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Társadalomföldrajz Intézeti Tanszék docense tartja ezúttal is az előadást.

  És most jöjjenek a részletek!

  Időpont 2016. 06. 10 (pénteken) 19.00
  Helyszín: Borháló Szombathely, Szombathely, Szent Márton u. 23.

  Az előadás / beszélgetés témája:

  A roséfogyasztás hagyománya külföldön több évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon azonban csak 10-15 éve jelentek meg nagyobb számban a rosék. Mi is a rosé?
  „Minél idősebb annál lomhább”! Mit keresünk a roséban, mit kedvelünk a roséban?
  Hogyan készül? Bizonyos bortermelő országokban széles skálát képviselnek a rozéborok, eltérő színük és jellegük szerint. A fajta és a készítési technológia kérdései.

  Mi a siller? A siller közép-európai borkategória, magyar és részben német nyelvterületek sajátossága. A sillerbor készítése során nincsenek „receptek”, annál nagyobb viszont a szerepe a borász szakember tapasztalatának, szakmai érzékének. E bor jellege közelebb áll a vörösboréhoz, teltebb, aromásabb, s némileg fanyarabb, mint egy rozébor. Mitől függ a jellege? Mihez ajánlhatjuk, avagy hogyan integrálhatjuk a hazai gasztrokultúrába?

  Az előadás ideje alatt az alábbi borsort fogjuk végigkóstolni:

  Eredet Pince Kunsági Kékfrankos Rose
  Nagy és Nagy Balatoni Kékfrankos-Pinot Noir Rose
  Frittmann Kunsági Kékfrankos Rose
  Mészáros Szekszárdi Pinot Noir- Zweigelt-Kékfrankos Rose
  Brunyai Villányi Cabernet Sauvignon Siller
  Tóth Ferenc Egri Kadarka Siller
  Polgár Zoltán Villányi Kadarka Siller

  Tartson velünk Ön is ebben az izgalmas barangolásban!

  Részvételi díj: 2.500 Ft, melyből 500 Ft a Borháló Szombathely üzletében levásárolható. A részvételi díj tartalmazza a kóstolható borokat a hozzájuk illő falatkákkal, valamint az előadást. Kérjük, hogy részvételi szándékát mielőbb jelezze nekünk a szombathely@borhalo.com oldalon, mert helyek csak korlátozott számban vannak.

  Várjuk Önt szeretettel,
  Anita és a Borháló Szombathely csapata