Várszínház bora 2016

2016-ban a címet a Tóth Pincészet 2014. évi St. Martinus nevű kékfrankos bora nyerte el. A nedűből az előadások előtt és a szünetben is fogyaszthatnak a színház vendégei! A Kőszegi Várszínház így is tiszteleg a Szent Márton év előtt.

Az idei évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította a Magyar Kormány az ókori Savariában, mai Szombathelyen 1700 éve született Tours-i Szent Márton emlékére és tiszteletére. Szent Márton nem csak Szombathely, hanem Magyarország egyik védőszentje is. A Szombathelyi Egyházmegye jubileumi évi mottója: „Felemelő szeretet!”

Hisszük és tudjuk, hogy az ókori Savaria népe is Kőszeg-hegyaljai bort ivott, amely így ma sem hiányzik a helyiek és látogatók életéből. A kiemelt emlékév kapcsán szerveződő sokszínű szombathelyi és Vas megyei programsorozat új színfoltja kíván lenni a limitált darabszámban készült bor.

A pontosan 1700 palackot bársonyos kőszegi Kékfrankossal, Szent Márton Pannóniájának leghonosabb szőlőfajtájából készített vörösborral töltöttük meg. A szőlő termelője és a bor készítője egy kis családi borászat, a kőszegi Tóth Pincészet. Az első Vas megyei palackozott borok pincénkből kerültek ki, de ismerhet minket a nagyközönség a kőszegi, szombathelyi, sárvári vagy büki városi nagyrendezvényekről is.

A fahordós érlelésű bor különlegessége, hogy a készítésükhöz használt tölgyfa szintén helyi, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területéről származik. A borban így tökéletes az egyensúly termőhely, szőlőfajta, borász és hordó között. A bor egyedi címkéjét Trifusz Péter, kőszegi grafikus művész készítette. Tematikája életének legismertebb motívumát jeleníti meg: Szent Márton megosztott köpönyegét, alatta pedig nevének latin formája: St. Martinus