Petrovics István 30. alkalommal viszi április 24-én bemutatni a szőlőhajtásokat

Petrovics István név talán kevesebb embernek sokatmondó. „Mi Pistink”-ként szólítják a Szőlőtermelők Szövetkezetében. Ha valaki a szőlőhajtások bemutatójához kapcsolja a nevet, akkor már ott van a jellegzetes arcvonása. Petrovics István 2023. február 5-től nyugdíjas lesz, betölti a 65. életévét. Ezért a szövetkezet tagsága a 2022/23 évforduló ünneplését, amely egy hagyomány, a „Mi Pistink” köszöntésével kapcsolták össze. A szövetkezet Várkörön lévő épületében tartották meg a baráti találkozót. Minden a megszokott volt, de az érkezők először a nyugdíjba vonulót köszöntötték. Hivatalosan elsőként Szabó Márton elnök, aki egy éve ugyanilyen találkozón kapta meg a tagságától a bizalmat. Azt mondta, jó gazdasági évet zártak, jó a bor. Változtak a borfogyasztási szokások, az igény a fehér felé változott meg. Petrovics Istvánt a nitrogénhez hasonlította, amelyre a szőlőhajtásoknak van nagy szüksége. A szövetkezetnek Pistire, aki napi négy órában kérésükre dolgozik tovább. Az elnök nagyon jó munkatársnak ismerte meg az elmúlt egy évben.

A szövetkezet korábbi elnöke, Láng József felidézte a múltat, azt a szókimondó kollégát, aki nemcsak traktorra ült, hanem mindenféle munkát elvégzett. Szavai szerint a szövetkezet működéséhez nagyban hozzájárult Petrovics István munkája. Majd átadta a tagság ajándékát, a fotókönyvet, amelynek fotói Petrovics Istvánról szólnak, az elmúlt 29 évről.

Láng József utalt arra, hogy Pisti pincemesterként kezdett dolgozni, de évek múlva a szőlőben végzett munka vezetése is „rá maradt”. Majd a régi elnök átadta a nagyobb ajándékcsomagot, a távcsőt. Pisti szabadidejében, a faluja, Kőszegdoroszló lakójaként járja a környéken lévő erdőt, figyeli a vadak mozgását.

Básthy Béla polgármester is kapott meghívást az ünnepnapra. Nekem mindig megjelenik az akkori arca, amikor a Jurisics téren április 24-én fonott kosárban hozza bemutatni a hajtásokat” – fogalmazta meg a városvezető. Majd ajándékként átadta a SZŐLŐJÖVÉS című könyvet, amelyben „így vagy úgy, de benne van Petrovics István”. Majd a polgármester kiegészítette az elnök szavait, amely szerint nagy dolgok nem történtek a szövetkezet életében az elmúlt évben. Utalt arra, hogy a tagok megőrizték a borospincét a Hegyalja utcában, ahol korábban több volt. „Ahogy elhaladunk a pince előtt, a Hegyalja utca elég jól néz ki” – utalt Básthy Béla a felújította utcára, majd azt mondta „Isten éltesse a szövetkezet minden tagját az újesztendőben”. Petrovics István 1994. február 1-től dolgozik a szövetkezetben, szőlőtermelő és borász szakmunkás végzettséggel. Abban az évben vitte először bemutatni a szőlőhajtásokat, mert ez korábban is pincemesteri feladat volt. Erről Harkai Gusztáv döntött, az akkori elnök. Az idei évben lesz a 30. ilyen alkalom.

– Milyen most a borászat helyzete? – kérdeztük Petrovics Istvánt. – Változó. A pandémia is összezavart mindent. Az idősek egyre jobban ’kivásnak” a borivásból, a fiatalok kevésbé fogyasztják. A mai világhoz nem tartozik hozzá annyira a baráti közösségben a borozgatás. A húsz évvel ezelőttihez képest a szövetkezet mostani boreladása a felére csökkent.

– Milyen legyen a jó borász? – Szívvel, lélekkel kell végezni a munkát, nem lehet félvállról venni a feladatot. Ha teszem a dolgomat, akkor azt teljes odaadással a szőlő metszésétől a hordók kezeléséig sok mindent. A jó szőlőből lehet jó bort készíteni. Mi a kicsi borászatunkban hagyományos módszerrel dolgozunk, kádban és héjon erjesztünk. Pisti előbbi mondatai után felvágta a Bozsokon működő Kerekes cukrászda óriás ajándék tortáját.

Kámán Zoltán | KŐSZEG ÉS VIDÉKE  XXXVI.ÉVFOLYAM, 1. SZÁM | 2023. JANUÁR 16.