SZELFI

A Szőlő Elektronikus Figyelő létrehozásához az ötletet a Szőlő Jövésének Könyve adta. A könyv időjárási és éghajlati jellemzőknek, valamint a szőlő fenológiai állapotának összefüggésére vonatkozó feljegyzéseket tartalmaz. Ebbe a könyvbe rajzolják be 1740 óta – április 24-én – a Kőszeg környéki dűlők szőlő hajtásait, melyeket hajnalban vágnak le a gazdák a tőkékről. A képeken kívül több szőlővel kapcsolatos adat is megtalálható a feljegyzésekben. Ezt a hagyományt őrzik és ápolják Kőszegen minden évben Szent György napján.

A Szőlő Elektronikus Figyelőben hasonló, földrajzi koordinátaadatokkal, időponttal, időjárási adatokkal, a szőlőterület adataival, és további megfigyelésekkel kiegészített fotók jelennek meg a világhálón egy elektronikus adatbázisban.

Az adatgyűjtéshez egy alkalmazáscsomagot: egy mobil és egy WEB alkalmazást használunk. Az alkalmazáscsomag szabadon kialakítható projektekhez biztosít mobilalkalmazást és több mobilról beérkező válaszok esetén adatgyűjtést és feldolgozási lehetőséget. A projekt során készült anyagok földrajzi koordinátaadatokkal kiegészítettek, így megjeleníthetők térképen, pl. a GoogleEarth használatával.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerekre. (Epicollect+)

Használata egyszerű, nem igényel informatikai ismereteket, a terepi adatgyűjtés során nem szükséges Internet kapcsolat. A begyűjtött adatok Internet hozzáférést biztosító helyen egyszerűen szinkronizálhatók, feltölthetők a projekt részére kialakított adatbázisba. Az adatfelvétel gyors, bárhol elkészíthető, az információk nem vesznek el, bárki által, bármikor elérhetők. Az adatbázisban a feljegyzések időrendben szerepelnek. Az alkalmazás telepítéséről, használatáról bővebben a Használati útmutatóban.

A szőlősgazdák az adatbázisban rögzített adatokkal az adott évben nyomon követhetik a szőlő fejlődését a tavaszt megelőző nyugalmi állapottól kezdve a tél kezdetén bekövetkező ismételt nyugalmi állapotig. Fontos információkat kaphatnak a növényvédelmi teendők tervezéséhez is.

A szőlő kutatói a különböző évek rendszerezett fenológiai adataiból összehasonlító vizsgálatokat végezhetnek. Az agrometeorológiai és klimatológiai kutatást végzők az egymás utáni évek adatai alapján pontos eredményeket kaphatnak az adott évben az időjárási elemek és a szőlő fenológiai fázisai közötti összefüggések tisztázásához.