Szent György-nap Kőszegen 2024

Hosszú idő óta – a szeles, esős időjárás miatt – első alkalommal kényszerült fedett helyre a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepe. Szent György-napjának reggelén Básthy Béla polgármester a városházán fogadta a korai órákban begyűjtött szőlőhajtásokat, de az ünnepség már a vár lovagtermében folytatódott. Kőszeg és Vas vármegye jeles képviselői mellett velünk ünnepelt Nyitragerencsér és Szenc delegációja, valamint Felsőőr polgármestere is.

A ceremónia városunk fúvószenekarának hangjaira kezdődött. Kőszeg becses különlegességét, a Magyar Értéktárban is jegyzett, 1740 óta – magyarul – vezetett Szőlő Jövésnek Könyvét a Jurisich Miklós Gimnázium tanulói, a hajtásokat Petrovics István és Szabó Márton hozta. Őket az Ostromnapok Egyesület hagyományőrzői, a helyi borászok és a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének képviselői, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai kísérték. Básthy Béla a városháza homlokzatán olvasható idézettel kezdte gondolatait: „Béke honol a hegyen, kereszt csillog a vízen szelíden.” „Fontos üzenetű mondat ez – mondta – hiszen ha béke van a hegyen, az azt jelenti, hogy dolgozhatunk, dolgozhatnak a borászok, ha pedig a kereszt csillog a vizeken”, az pedig azt üzeni, hogy az áldozatnak, amit napról napra meghoznak, van értelme haszna. Szabó Mártontól, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnökétől megtudtuk a múlt évi eredményeket: A 2023-as év átlagosnak tekinthető, nem túl magas termésátlagokkal, de jó minőségű terméssel. Érdekesség, hogy 195 napon, összesen 970 mm csapadék hullott. Peronoszpóra és fertőzés is sanyargatta az ültetvényeket. Ebben az évben kellő mennyiségű nedvesség van a talajban, de a korai meleg – nem feltétlenül előnyösen – erős hajtásokra serkentette a szőlőt. A polgármester elrendelte a könyvbe történő berajzolást. A vesszőket Németh János immár harmincnegyedik alkalommal örökítette meg. A hajtásokat és a jelenlévőket Baranyay Csaba lelkész és Kirner Antal Zoltán plébános áldotta meg. A ceremónia ünnepélyességét a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tánca és a Boglya Együttes muzsikája emelte. Ezt követően Kőszeg Város borkirálynője, Koltayné Szabó Hajnalka lépett a mikrofonhoz.

Az esztendőt áttekintő beszédében elhangzott: „Bízhatunk benne, hogy ami lelkület a gazdán múlik, az nem hagy alább, és a természettel együtt ebben az évben is Kőszeghez méltó és dicsőséges borokat kóstolhat az erre érdeklődő.” Horváthné Tóth Adrienn elnök és a nyilvánosság előtt a Borbarát Hölgyek Egyesülete ez alkalommal avatta fel új tagját, Tóth Miklósnét. Ismertették azt is, ki nyerte a minden esztendőben odaítélt Hölgyek Bora címet. Tizennégy nevező közül a legmagasabb pontszámot a Stefanich Pincészet Friss cuvée-je kapta, a Blauburgerek zászlósboraként pedig Frank Borászat vörösborát díjazták. „Az nemes városnak bora” mint egykor, manapság is megkóstolható, hiszen a Láng József által felügyelt ültetvény termőre fordult. Ebben az évben már borversenyen is szerepelt a kőszegi Furmint. Ha ezt nem is, de a figyelmes házigazda (a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház) szervezői gondoskodásával minden jelenlévő megkóstolhatta, milyen a jó kőszegi Kékfrankos. A Vas Vármegyei és Nemzetközi Borverseny eredményét Pócza Zoltán igazgató ismertette. A kétszázegy benevezett és elbírált nedű közül kettő kiemelt arany, negyvenhárom arany minősítést kapott.

TáF.
Kőszeg és Vidéke 2024.MÁJUS 13.