Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat

Kőszeg, 2017. április 6-29.

Világszinten különlegesnek számít ez a kőszegi hagyomány, mely szerint 1740-óta évről évre, Szent György napján (április 24.) berajzolják az új szőlőhajtásokat a “Szőlő Jövésnek Könyvé”-be és így évszázadokra visszamenőleg meg lehet tekinteni azok változását. Mindez mára egy hivatalos városi ünnepséggé nőtte ki magát.

A Szőlő Jövésnek Könyvéről bővebben itt olvashat.

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.
Nem csak a bortermés gazdasági fontossága, hanem az a sajátos embersors – szőlő – bor kapcsolat késztette a várost a Szőlő Jövésének Könyve 1740. évi megnyitására. A művelődéstörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű könyv születésének oka az első lapján olvasható sorokból kitűnik. Nem véletlenül esett egybe évszázadokon át a szőlőhajtások bemutatása a bíróválasztás fontos eseményével.

“Eleitűl ezen N(emes) Városban bévett szokás szerint Szent György napján, úgy, mint szokot, Bírói Választás napján az Hegy Mesterek az Tanátsházba szoktak szőlő jöviseket (hajtásokat) hozni, mellyek által az Városy Lakósok is az Borbéli terméshez reménységhek volt, ezen jövisek ekkoráigh könyvben nem rayszoltattak, következendőképpen Emberekk elméjébül is kihültek, hogy azért az Posteritás is megh tudhassa minémő boldogh lés boldogtalan Sorsra jutott ezen Városnak állapottya, ezen belől irt mód szerint következik az esztendők száma, mellyben continius temporibus de Anno ad Annum minémő jövisek lettenek, azokon minémő bor is termett.”

A rügyfakadás a város bortermelő lakosságán kívül elsősorban a város gazdaságpolitikájáért felelős, újonnan választott bírót érdekelte. A szőlőkönyvben évről-évre szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok, majd akvarellek örökítik meg a szőlő hajtásait.

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”-val 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az idei program részleteiről az alábbiakban olvashatnak.

A rendezvénysorozat több irányból is szeretne emléket állítani a város hivatalos ünnepnapjának a Szőlő Jövésnek Könyve napjának, a Szent György Napnak.

  • Egyrészről a Szövényi Ernő (2010 †) borász szakmai munkájának folytatásaként színvonalas megyei borversenyt rendezünk. Ennek felhívását kérjük közöljék a nevezési időpontokkal is! A verseny előtti napon a nyílt szakmai borbírálat alkalmából lehet elemezni többek között a 2015. évjárat szőlészeti és borászati tanulságait, megosztani egymással a borkezelési módszereket. Az ide delegált borokat együtt fogja anonym módon elbírálni a szakmai stáb, gyakorlást is biztosítva a másnapi versenyre. A borversenyre 30 fős vizsgázott borbírálót várunk, ahol nem csak magyar szakemberek kóstolnak. A hagyomány továbbvitelét segítik Szövényi István egykori múzeumigazgatónk, díszpolgárunk unokái Szövényi Viktória és Szövényi Áron borászok.
  • Másrészről a város ünnepnapjához méltó zenei rendezvényekkel, hiszen a fúvószene is értékes hagyományunk. 1866-ban (150 éve!) alakult a fúvószenekar. Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara április 23-i koncertje: Tavaszi Hangverseny.
  • Megemlékezünk a hagyomány újjáélesztésért sokat tevő Bechtold Istvánról egykori solymász-ornitológus-természetvédő személyéről is egy megyei természetismereti vetélkedővel.

Április 6. (csütörtök)
14.00 óra – Jurisics vár
Meghívásos Szakmai Borbírálat

Április 7. (péntek)
10.00 óra – Jurisics vár
Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny

Április 8. (szombat)
18.00 óra – Jurisics vár lovagterme
II. Kőszegi Bor-Korzó

Április 13. (csütörtök)
16.00 óra – Jurisics vár
„20 éves a Natúrpark” – jubileumi kiállítás megnyitója

Április 20. (csütörtök)
14.00 óra – Dr. Nagy László EGYMI díszterme
XII. Szent György-napi Énekkari Találkozó a Bersek Iskola szervezésében

Április 21. (péntek)
16.00 óra – Zwinger, 17.00 óra – Jurisics vár
II. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé megnyitója

Április 22. (szombat)
10.00 óra – Zwinger
IX. Szőlő és Klíma Konferencia
10.00-18.00 Jurisics vár
Tavaszköszöntő
kézműves foglalkozások, népzene, néptánc, kőszegi borok kóstolója
11.00 óra – Hotel Írottkő
II. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé megnyitója
18.00 Jurisics vár
Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara Tavaszi Hangversenye

Április 24. (hétfő)
Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség
08.00 óra – temető
Koszorúzás Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok,
és Szövényi Ernő sírjánál
08.30 óra – Chernel utcai városfal
kőszegi blauburger szőlőoltvány ültetése
09.00 Zwinger
Polgármesteri Fogadás
09.45 óra – Borok Háza
Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre
10.15 óra – Jurisics tér
A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek
A szőlőhajtások megáldása a Városháza előtt
11.00 óra – Jurisics vár
Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei és Nemzetközi Borverseny eredményhirdetése

Április 28. (péntek)
14.00 óra – Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
XV. Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny a Bersek Iskola szervezésében

Április 28. (péntek)
09.00 – Jurisics vár
„20 éves a Natúrpark” – ünnepi közgyűlés és konferencia

Április 29. (szombat)
Jurisics vár
Országos natúrpark vetélkedő döntője