Zarándokok szentmiséje és szoborszentelés a Peruska Mária-kápolnánál

A horvátzsidányi Egyházközség, Fegyveres Erők, Rendvédelmi Szervek, Tűzoltóságok, Katasztrófavédelem, Hagyományőrző Egyesületek, Lovagrendek szokásos zarándoklatukat tartották 2022. július 3-án a Peruska Mária zarándokhelyen.
A szentmisét három nyelven (magyar, horvát, német) mondták.
Fő celebráns: Dr.Schmatovich János kanonok.
Celebránsok: Dumovits István Plébániai kormányzó, Dr. Anton Kolic nyugalmazott plébános és Bali Tibor plébános voltak.
A Peruska Mária kórus éneke még felemelőbbé tette a szentmisét.
A szentmise keretén belül az egyenruhás és civil szervezetek is koszorút, virágot helyeztek el saját védőszentjük szobránál. Így a Csepregi Borhölgyek és borosgazdák is megkoszorúzták védőszentjük Szent Orbán szobrát. Szent Orbán szobrát 2014-ben szentelték fel, azóta minden évben tisztelegnek Szent Orbán előtt.
Az idei szentmisén szobrot is szenteltek, amely a csepregi pedagógusok védőszentjét, Szent Gellértet ábrázolja, amint Imre herceget tanítja.
A mű Apró Attila szobrász alkotása. Az ünnepségen Szent Gellért életéről a szobor állításának egyik kezdeményezője, Békésiné dr. Horváth Irén beszélt.

A szobor elkészítése csepregi pedagógusok kezdeményezésével és sokak támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük mindenkinek felajánlásokat.
A szoborszentelés után a celebráló plébános urak szenteltvízzel meghintették a csepregi bort és a Csepregi Borhölgyeket, borosgazdákat.
A Pálinka Lovagrend pálinkáit is megáldották.
A himnuszok elhangzása és a zászlók kivonulása után agapéval és beszélgetéssel fejeződött be a program.

„A nevelés a jövő kulcsa.”