Szakmai kiránduláson a Csepregi Borhölgyek

A Borhölgyek megújult Egyesülete 3 taggal bővült.
A tagság összefogását, az egyesület közösségi érdekeit erősítő, a borkultúrához, gasztronómiához kapcsolódó ismereteket bővítő szakmai úton vettünk részt 2022. július 2-án a Soproni Borvidéken.
A csepregi szőlőhegy is a Soproni borvidékhez tartozik, amely Magyarország egyik történelmi borvidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tó déli partján és a Soproni-hegység lankáin terül el. A szőlőtermesztés hagyománya egészen római időkig nyúlik vissza.
Legnagyobb részt vörösbort készítenek, elsősorban kékfrankos szőlőfajtából, de számos világfajta is meghonosodott a borvidéken. Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Fehér szőlőfajták: Olaszrizling, Chardonnay, zöld Veltelini…

A program keretében pincelátogatás, dűlőtúra, borászati technológiai bemutató, borkóstoló segítette a Borhölgyek felkészülését arra, hogy hitelesen tudják népszerűsíteni a csepregi borokat, a csepregi szőlőhegyet és Csepreg városát.
Betekintést szereztünk két borászatba is.
Először a Fényes Pincét látogattuk meg. A pincészet Sopron határában, Fertőrákos és Balf között terül el. Csodálatos innen a kilátás a Fertő tóra.

A Fényes Pince családi pincészet, 9 hektáron termel 6 fajta szőlőt. A gazdaság törekvése az, hogy modern technológiával előállított minőségi borok méltó módon képviseljék a szakmai tradíciókhoz kötődő nemes hagyományokat. A pince fölött kialakított helyiségben finom borokat kóstolhattunk szakmai felvezetéssel.

Majd a Kocsis Borászatba mentünk. Szintén családi borászat, amely jelenlegi formájában 2010 óta működik.
De a szőlőműveléssel, minőségi bor készítésével már több mint 20 éve foglalkoznak 20 hektáron.
A szőlőt maguk dolgozzák fel és helyben értékesítik, őrizve a hagyományokat.

Ez bortúránk legkalandosabb szakaszát képezte. UAZ terepjárókkal jártuk be a dűlőket. Közben a borvidék természeti szépségét is élvezhettük.
A pincészet telephelyén láthattunk szüretelőkombájnt is. Kocsis Miklóstól, a tulajdonostól hallhattunk működéséről, előnyeiről.
A szép nyári idő is hozzájárult ahhoz, hogy a kiránduláson nemcsak ismereteket, de felejthetetlen élményeket is szerezzünk.