Elkezdődött a szüreti hétvége

http://koszegibor.hu/wp-content/uploads/2017/02/ezgif-5-22463af244.gif

Kőszeg – Péntek este csapra verték a boroshordót, ezzel megkezdődött hivatalosan is a Kőszegi Szüret. A város borát és borkirálynőjét is megválasztották.

– Halljuk, hogy mennyire jó a bor – mondta Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója tegnap kora este. A vár mögött felállított rendezvénysátorban elsőként Huber László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket abból az alkalomból, hogy péntek este megnyitotta kapuit az idei Kőszegi Szüret. A vendégek köszöntését követően Alasz László borász és Huber László polgármester közös erővel csapra vertek egy hordót, amelyben zamatos kőszegi kékfrankos várta, hogy megkóstolják. Bár néhányan drukkoltak, ennek ellenére sem a város vezetője, sem a borász nem kapott a kötényére a finom borból, a megcsapolt hordóból egyenesen a poharakba került a kőszegi nedű.

A csapra veréssel így a szokásokhoz híven nyitott a szüreti fesztivál. Természetesen  az  idén  is megválasztották a város borát,  amely a Stefanich  Pincészet kékfrankosa lett,  és amelyhez természetesen  borkirálynő is dukál.

Kőszeg Város Borkirálynője a 22 éves gyöngyösfalui egyetemista, Tóth Noémi lett.

A friss uralkodónak nem ismeretlen a szőlő, a bor. Megtudtuk: a család rendelkezik szőlőbirtokkal. A fiatal lány egyelőre azonban a megyeszékhelyen közgazdásznak tanul, de a jövő évi szüretig örömmel képviseli majd a kőszegi bort a nagyvilágban is. A szombati felvonuláson már a menet élén integet.

 

borkirkoszeg-szp_17_eredmeny2-77_megabajt

Szerző: Turbók Attila, Forrás: vaol.hu