5 turisztikai látnivaló + 5 BORÁSZAT

Cikksorozatunk első részének bevezetőjében a borturizmusról írva kifejtettük, hogy vidéki utazásunk során egy-egy borászat meglátogatása is igazán emlékezetes élménnyel gazdagíthatja napi programunkat. Számos esetben azonban az sem feltétlenül tudatosul a látogatóban, hogy borrégióban tartózkodik, így ajánlóink arra emlékeztetnek néhány példán keresztül, hogy egy-egy ismert emberalkotta vagy természeti látványosság közvetlen közelében is találunk megismerésre érdemes borászatot. Sorozatunk második részében újabb öt látnivalót és ezekhez társított 5 borászatot mutatunk be dióhéjban, a felfedezés élményét az utazónak meghagyva…

Egerszalóki Sódomb + St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
A pincészet távolsága a Sódombtól: 1,3 km

Nemcsak a Felső-magyarországi borrégióban, de az egész kontinensen egyedülálló természeti képződményről híres Egerszalók, amely látványossághoz hasonló csak Törökországban és az Egyesült Államokban található. A feltörő hévíz által formált sódomb valójában mészkődomb, azaz mésztufa lerakódás, amelyet az 1960-as években talált termálvíz a domboldalon lefolyva alakított ki.
A Sódombtól alig több mint egy kilométerre érjük el a St. Andrea Szőlőbirtokot és Pincészetet, amely igazi hazai borászati sikertörténetként egy elhivatott család keze munkáját és életfilozófiáját dicséri. Dr. Lőrincz György és családjának munkásságát a legjobb személyesen megismerni egy pohár kiváló boruk mellett a pincészetnél vagy akár kicsit távolabb, az egri Szépasszonyvölgyben található bisztrójukban.

♦ ♦ ♦

Kőszegi Jurisics vár + Tóth Pincészet
A pincészet távolsága a vártól: 750 m

A kőszegi várként is ismert erődítmény legismertebb várkapitányáról, Jurisics Miklósról kapta a nevét, aki az 1532-es ostrom idején harcolt 1000 főnyi seregével Szulejmán török hadai ellen. A művelődési központként és várszínházként is működő emlékmű állandó kiállításaival, kőtárával és fegyvertárával várja a látogatókat, de a bortörténet iránt érdeklődők a Szőlő Jövésnek Könyvét is megtalálják itt egy időszaki kiállítás keretein belül. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a hangulatos belvárosban, alig 8 percnyi sétára eljutunk a Tóth Pincészet klasszicista stílusú épületéig, ahol kőszegi borral vagy hagyományos pezsgővel, a kiskorúak esetén finom musttal, netán kézműves csokoládéval, bonbonnal zárjuk a programsort, máris könnyebb vizionálni egy szép hétvégét.

 

Szentbékkállai Kőtenger + Káli Kövek Borászat
A borászat távolsága a Kőtengertől: 5,6 km

A Káli-medence az elmúlt néhány évben az elvonulást, hangulatos tájat, nyüzsgés-mentes pihenést keresők kedvelt célpontja lett, nem véletlenül. A térség vonzereje nem kis részben a varázslatos természeti látnivalóknak köszönhető, melyek közül az egyik leglátványosabb a Szentbékkállán található Kőtenger. A hatalmas, változatos formájú sziklákkal borított területen tanösvény vezet keresztül, de az Országos Kéktúra is ezen útvonalon szeli át a tájat. A Balaton-felvidék e szeglete azonban már helyben is tartja a látogatót, hiszen minőséget képviselő éttermek, szállások és persze borászatok színesítik a vonzerőleltárt. Ezek egyike a Káli Kövek Borászat, ami csupán 12 percnyi autózást kíván meg a Kőtengertől, hogy aztán egy hangulatos kertben (vagy épp a vinotéka hűvösében) megismerkedjünk Szabó Gyula 11 éve megálmodott borászatával és izgalmas boraival.

 

Sárospataki vár + Harsányi Pincészet
A pincészet távolsága a vártól: 5,2 km

Érezzük annak a súlyát, hogy az UNESCO Világörökségi listán szereplő Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék a világ 16 (és hazánk egyetlen) világörökségi védelmet élvező bortermő régiója? Azaz egy listán szerepel Champagne, Bordeaux és Burgundia régiókkal, hogy csak a legismertebb francia borvidékeket említsük. A borvidék és az aszú egyedi adottságairól több helyen is írunk, ezúttal azonban egy történelmi látnivalót és egy, a közelében található borászatot tettünk párba. Sárospatakon találjuk ugyanis hazánk legjelentősebb Rákóczi kultuszhelyét, a késő reneszánsz Rákóczi-várat, amellyel rendszeresen legfeljebb az 500 forintos bankjegy hátoldalán találkozunk. A vár azonban megérdemelné, hogy minden bakancslistán szerepeljen, hiszen a késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotásaként tartják számon. A várban és a városban tett kiadós sétát követően különösen jól fognak esni a környékbeli dűlőkről származó, vulkanikus kőzeten termett borok, így ne habozzunk a Harsányi Pincészetet, egy 13 hektáron gazdálkodó kézműves borászatot beütni a GPS-be. És ha már megérkeztünk, kérjük meg a házigazdát, hogy mutassa meg számunkra a XVIII-ik századi épület átalakításával, felújításával létrehozott Cuvée házat, mely egy nem mindennapi borászati rendezvényhelyszín. (Megjegyzés: azoknak, akik inkább természetjárással vezetnék fel a boros programot, a Sárospatak mellett, természetvédelmi területen megbújó Megyer-hegyi Tengerszem felfedezését ajánljuk jó szívvel, és utána a már említett kellemes borkóstolót!)

 

Szigligeti vár + Effenpergel Családi Pincészet
A pincészet távolsága a vártól: 5,9 km

A Balaton várának is nevezett látnivaló valóban az egyik legimpozánsabb történelmi műemlék a magyar tenger körül. Lenyűgöző panoráma minden irányban, interaktív, családbarát programok, folyamatosan megújuló attrakciók, ezek jellemzik a június közepétől ismét látogatható erődöt, amely tavaly ősz óta volt zárva a nagyközönség előtt. A járvány miatt ugyan még mindig tartanak a munkálatok, de ezek sem az élményt, sem a biztonságos vendégfogadás feltételeit nem befolyásolják. Borászatkeresőnk szerint, a vártól a Balaton partján nyugat felé indulva a legközelebbi borászat nem más, mint az Effenpergel Családi Pincészet amely ugyan már a következő településen, Balatonedericsen található, de mindössze 5,9 km választja el a vártól. Amire itt számíthatunk: frissítő fehérborok, idegeket kisimító kilátás, nem utolsósorban pedig a fiatalabb és az idősebb Effenpergel Győző munkásságának, fenntarthatóságról alkotott szemléletének a megismerése.