Jurisics Vár

A Jurisics vár Kőszeg történelmi belvárosában található, pár percnyi sétára a Jurisics tértől, illetve a Fő tértől. A vár nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta.

A kőszegi alsóvár legrégebbi része a 13. században épült.

Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül.

Az elővár épületei gazdasági célokat szolgáltak, itt volt a kocsiszín, az istálló, és itt helyezték el az őrséget is. Az elővár udvarából az egykori vizesárok fölött vezető csapóhíd elbontása után épült téglahídon lehet eljutni a belsővárig. Az északi szárnyban gótikus falfestések őrződtek meg, az ablakok körül reneszánsz festés és sgraffito látható.

A vár, az 1532-ben Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról, Jurisics Miklósról kapta a nevét. Jurisics maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó.

A kőszegi vár évszázadai

állandó kiállítás

Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet. A termekben az alábbi tematika alapján ismerhetjük meg a vár és város történetét.

Kőszeg Árpád-kori várai
Kőszeg a 15. században
Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században
Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma
A kőszegi zálogbirtokosok
Eszterházyak

Jelenleg látható időszaki kiállítások:

 • Látogatható már a Koronaszoba, amely Kőszeg és a Szent Korona kapcsolatát mutatja be két teremben.
 • Az Aranyszobában látható a Szőlő Jövésnek Könyve, mely évszázadok óta őrzi a szőlőhajtások rajzait. Itt ismerkedhetnek meg a látogatók ennek a Szent György naphoz kötődő szép hagyománynak a történetével.
 • Somogyi Győző történelmi katonai viseleteket és fegyverzeteket bemutató grafikái a reneszánsz folyosón tekinthetőek meg.

További látnivalók, érdekességek a Jurisics-várban:

 • Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan.
 • A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek meg a látogatók.
 • A lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetőek meg.
 • Somogyi Győző Történelmi arcképcsarnoka 100 magyar katonahős portréjával és élettörténetével ismerteti meg az érdeklődőket.
 • A Várkápolnában Kőtár fogadja a látogatókat.
 • Látogatható a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik, nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a Kőszeget körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Óház kilátó, a Szultán kilátó, Kálvária-templom.
 • A földszinten játszósarok, íjászat és játékudvar várja a legkisebbeket.
 • Lehetősége van az ide látogatóknak, hogy frottázs technikával a vár épületének vagy történetének egy-egy jellemző részletét lemásolják.
 • A kiállítások mellett vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.

A pénztárban és ruhatárban lehetősége van a családoknak, hogy jelmezbe öltözve fedezzék fel a várat!

Bővebb információ az Intézmény honlapján található. http://jurisicsvar.hu/

Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
9730 Kőszeg, Rajnis u. 9. Telefon: +3694360113
E-mail: jurisics@koszeg.hu