CsokiSzeg

„Ne fald! Élvezd a csokoládét!” Kőszeg szívében, a Jézus Szíve templom szomszédságában páratlan csokoládébolt található. Európai és országos szinten is ritka, különlegesnek számító, kitűnő minőségű édességek, csokoládék várják az ínyenceket.

Kőszeg Fő terén, történelmi házak között egy ritkaságnak számító csokoládébolt található. Az épület korábban vasboltként működött. Ezen funkciója, valamint Kőszeg város neve ihlette a bolt nevét: CsokiSzeg.

Ez egy igazi otthonos, hangulatos, kiváló minőségű csokoládét áruló kis üzlet segítőkész és barátságos személyzettel, ahol a látogató érdekességeket is megtudhat a csokoládékról.

A történelmi épület egy további érdekessége a csokiboltban található kis bádogemberke, akit a város egyetlen, „állandó turistájának” becéznek a helyiek. A szobor Kodolányi László ötvös munkája és az egykori Savaria Tourist cégérének készült.

Az üzletben ritka magyar, valamint külföldi kézműves csokoládék, cukorkák bő választéka várja az érdeklődőket. Különleges igényeket is kielégít, pl.: gluténmentes, laktózmentes, diabetikus, paleolit, valamint fair trade csokoládék.

Néhány ízelítő a ritka, különleges finomságok közül:

Cukorka (kakas nyalóka, nyalóka,)

A Cukorka-Sweetfabric kevesek által ismert tradicionális mesterséget elevenít fel.

Az alapító Gerzsenyi András, aki felmenői között számos cukorkészítőt tudhat. A család nevéhez fűződik a „nyalóka cukorka” 1932-es szabadalma. Céljuk a cukorkészítő mesterség újraélesztése, és összekapcsolása a dizájnnal. A boltban elérhető termékek: metszett cukorka, öntött és csavart nyalóka, régi vásári kakas nyalóka

Gerbeaud (konyakmeggy, macskanyelv)

Gerbeaud Emilnek köszönhetjük a neves zserbó süteményt és a szintén híres macskanyelvet, valamint a konyakmeggyet is. A Gerbeaud Cukrászdában a csokoládés termékekhez francia és belga alapanyagot használnak, attól függően, hogy a kész termékhez melyik ízvilág illik legjobban. Nagy hangsúlyt fektetnek a magas minőségű és igényes csomagolásra.

A Csokiszegben a ritkaságnak számító eredeti termékeket kóstolhatja meg, melyek Magyarországon kevés üzletben kaphatóak. A cég az értékesítést a budapesti Gerbaud cukrászdában és saját internetes oldalán végzi.

Sissi termékek (Gabriel Bon-bon Manufaktúra):

Ehető ibolyaszirmok csokoládéval bevonva, melyek Erzsébet (Sissi) királyné tiszteletére készültek, akinek az ibolya volt a kedvenc virága. A csokoládék kandírozott ibolyát tartalmaznak. Kőszegen kívül még a gödöllői kastélyban kaphatók.

Magyar Rapszódia (Gabriel Bon-bon Manufaktúra):

Védett magyar termék, kíváló exkluzív ajándék. A doboz úgy néz ki, mint egy zongora és tartalmaz egy CD-t Magyarország számos képével és egy ritka hangfelvétellel: Czifra György (akit 1986-ban Kőszeg díszpolgárává avattak) svájci élő koncertfelvételével, ahol Liszt Ferenc: Magyar rapszódiáját játssza. A termék elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, az Operabál hivatalos desszertje címet, valamint kiemelt diplomáciai ajándéknak tartják.

További érdekesség, hogy Liszt Ferenc Kőszegen is játszott.

Pálinkás csokigolyó (MesterSweet Kft.)

Készítői családi vállalkozás keretében kiváló minőségű  aszalt gyümölcsöket párosítanak csokoládéval. Az eredmény magáért beszél. A pálinkás golyók tölteléke: Szicsek pálinka. Nem lehet abbahagyni.

Sweetic Csokoládé Manufaktúra

Különleges ízek és egyedi minták teszik különlegessé a termékeket:

– Zala Judit chocolatier bonbonjai különleges ízvilágúak.

– Cake pops: nyalóka formájú finomság, belül sütemény, kívül cukormáz.

– Orosz rulett: a hat töltény formájú édesség közül az egyik tölteléke nagyon erős chili. Melyik lehet az?

Csokicsel (csokoládéból készült szerszámok)

Egy családi vállalkozás által készített szerszámok megtévesztően hasonlítanak az eredetiekhez, azonban mivel ezek csokiból készültek, ehetőek.

Stühmer

Több mint egy évszázados hagyományt élesztett fel a Stühmer Kft., amikor az egri Stühmer édességbolt megvásárlása után elhatározta, hogy újra népszerűvé teszi az egykor világhírű Stühmer márkanevet.

A márka névadója Stühmer Frigyes, egy hamburgi cukrászmester, aki 1866-ban Pestre költözött és munkát vállalt egy Szentkirályi utcai kis cukorkaüzletben, melyet 1868-ban megvásárolt. Üzeme Magyarország legnagyobb csokoládégyárává nőtte ki magát, ahol 1883-ra már gőzüzemű csokoládégyártás folyt. Az itt gyártott, kiváló minőségű termékek méltán versenybe szálltak az osztrák, svájci és cseh konkurensekével. Munkáját Ferenc József is elismerte azzal, hogy az ipar fejlesztésében elért tevékenységéért a Koronás Arany Érdemkeresztet adományozta a csokoládégyárosnak.

A nosztalgikus ízek megteremtésében a szakma által csak „csokoládégurunak” becézett Borbély Béla édesipari szakember segítette a vállalkozást, aki fiatalkorában sokat járt a Stühmer üzemben, így fejből emlékezett például a legendás Korfu szelet eredeti receptjére.

A Csokiszegnél a cég teljes termékpalettája megtalálható. Nosztalgiára vágyva érdemes kipróbálni a mai napig igazi kuriózumnak számító Korfu szelet mellett, az Aranydesszertet, az Ezüstdesszertet, a Stühmer Rózsát, a Gránit kockát vagy a Százszorszép desszertet is.

Konyakmeggy (Szerencsi Bonbon Kft.)

1996-ban döntöttek úgy a mai tulajdonosok, hogy nem tűnhet el a csokoládé, mely Szerencs város és környéke hírnevét jelentette. Létrehozták kis üzemüket, amit folyamatosan fejlesztettek, eredményeiket saját erőből valósították meg.

Kézi mártású konyakmeggyük igen kelendő. A külső csokiburok roppanós, szétharapva kifolyik az alkohol és végül megtaláljuk a meggyet. Isteni!

Termékeikhez nagyon jó minőségű csokoládét használnak, pl: figurás termékeiknél 40% -os tejcsokoládét és 70 %-os étcsokoládét.

Külföldi termékek:

  • Zotter: bio, frairtrade, ország kevés pontján kapható
  • Dolfin: belga csokoládé, sokféle íz, különleges csomagolás
  • La higuera: spanyol márka, füge+bor tökéletes párosítás
  • Reber: az eredeti Mozart desszert, a legjobb minőségű marzipánnal

Ionia kávé:

A Csokiszeg további különlegessége még az ott kapható igazi olasz kávé is (Ionia), mely arabica és erős robusta  gondos összeválogatásából készült testes keverék, a markánsabb ízek kedvelőinek. Aki sokat jár Olaszországban, biztosan találkozott már ezzel a kávéval. Érdemes kipróbálni az épület előtti kis asztaloknál ülve, élvezve a napsütést és a tér szépségét.

Cím: 9730 Kőszeg, Várkör 69.
Mobil: +36-20/280-9622
Email: csokiszeg@microweb.hu
Web: http://www.csokiszeg.hu