Ahogy Csepregen látják a 2016 os évet

A 2016-os évben is megrendezték a hagyományőrző rendezvényeiket, úgy, mint a vízkereszti borbemutatót, városi borversenyt, nyitott pince napot, Orbán –napi gyepűtiprást, szüreti felvonulást, elő szilveszteri bortúrát, melyre december 30 –án kerül sor.

Több helyről kaptak idén is gazdatársi meghívást, aminek méltó módon eleget is tettek.

A sok program, illetve rendezvény mellett igyekeztek a szőlőhegyen is helyt állni. Igaz a 2016 os év nagyon szomorú év volt mindenki számára. 2016 tavaszán gyönyörű szép hajtáskezdeményekkel büszkélkedtek egészen április 28 -ig. Ekkor több éjszakán át tartó igen kemény fagy, a 10-15 cm es hajtások is teljesen megfagyasztotta. Emberemlékezet óta nem látott jelenséget tapasztaltak. A türelem tűnt a legjobb megoldásnak, így talán Isteni csodával, de elkezdett újra zöldellni a korábban már elhalt szőlőhajtás. Ezek mellékrügyekből, sárszemekből, alvórügyekből hajtottak ki. A termés mértéke ekkor már tudható volt, hogy jóval alul marad a korábbi évekéhez. Újra kezdtek reménykedni.

Július ban jégverés sújtotta Kőszeg irányából a csepregi szőlőhegyet. A Rúzsa-hegy szenvedte a legnagyobb károkat. A Hanga-dűlő kissé védve volt, így ott mérsékeltebben jelentkezett a kár.

A szőlő szinte sokkot kapott a sok behatástól. A zöld munkák többszörösére nőttek hirtelen, hiszen a lemaradást be akarta hozni a természet.

Ezután egy kisebb öröm, hogy egyáltalán tudtak a gazdák szüretelni. Öröm, hiszen számos szőlőtermesztő nem tudott betakarítani semmit abból, amin egész évben dolgozott.

Csepregen augusztus közepén kezdődött a szüret, ami körülbelül október második feléig tartott.

Kevesebb mennyiség, alacsonyabb cukorfokok, de mégis sikerült valami betakarítani.