Szent Márton Borfesztivál

  “Márton a bornak bírája” tartja a mondás. Most Önöket hívjuk, hogy legyenek bírái a 2016-os esztendő borainak.
  Az MSH-ban, zárt térben kóstolhatják meg neves borászok friss és érett nedűit, a jó hangulatról pedig ismert művészek gondoskodnak majd.

   

  Helyszín

  Agora Művelődési és Sportház
  Thán Károly utca 1, Szombathely, 9700

  Program

  November 25. péntek
  16.00 Kapunyitás
  16.30 Dobronaki Nótázók – Muravidéki tréfás borszentelés
  17.00 Ungaresca Táncegyüttes – Bognártánc. Kísér: Boglya zenekar
  17.30 Polgármesteri köszöntő és díjátadó
  19.00 Lajkó Félix és zenekara – „Folk” koncert
  21.30 United Folk Orchestra – A Boglya és Koprive zenekarok közös produkciója
  23.00 Záróra

  November 26. szombat
  15.00 Kapunyitás
  16.30 Ujvári Timi & Hot Stuff – Kortalan melódiák
  18.00 Vivat Bacchus – Bordalok esszenciája
  19.30 Törzsasztal
  21.00 Budapest Bár – Énekesek: Behumi Dóri, Németh Juci, Mező Misi, Frenk és Szűcs Krisztián
  23.00 Záróra

  November 27. vasárnap
  15.00 Kapunyitás
  16.30 Meggie’s Crew – Régi idők táncdalai
  17.30 Törzsasztal
  18.30 Balázs Elemér Group – Minőségi jazz a friss Fonogram-díjastól
  19.30 Berecz András
  21.00 Budapest Jazz Orchestra – vendég: Malek Andrea

  Belépés: borkóstolás csakis a bejáratnál megvásárolt üveg borospohárral lehetséges, amelynek ára: 850-Ft. Minden pohár mellé 1 ajándékkupont adunk, amely beváltható bármelyik boros standnál.
  18 éven aluliaknak és azoknak, akik nem kívánnak bort fogyasztani, látogatójegyet kell váltaniuk, amellyel a rendezvény, illetve a koncertek látogatására kapnak lehetőséget. A látogatójegy ára: 450,-Ft.
  6 éven aluliaknak a belépés ingyenes. A gyermekekkel érkező szülők is gondtalanul élvezhetik a borfesztivál programjait, mert amíg a nagyok vidáman múlatják az időt, addig a kicsiket a Gyerekkuckóban kézműves játékok várják!
  A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

   

  No de kik töltenek bort Szent Márton poharába?

  Természetesen a résztvevő borászatok, név szerint:

  Alasz Pincészet – Kőszeg

  Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma

  Bezerics Borház – Keszthely

  Büttner Bormanufaktúra – Badacsony

  Cseri Pincészet – Pannonhalma

  Holdvölgy Birtok – Mád

  Huzimec Borászat – Lendva

  Itália borai – Valdobiadone

  Kovács Pincészet – Mátra

  Laposa Borbirtok – Badacsony

  Lelovits Tamás – Villány

  Mándli Borház – Csempeszkopács

  Mittl Pincészet – Vaskeresztes

  Planina Borház – Mohács

  Polgár Borászat – Bük

  Polgár Pincészet – Villány

  Stefanich Pincészet – Kőszeg

  Tornai Pincészet – Somló

  Pannonhalmi Pálinkárium

   

  “Márton a bornak bírája”, tartja a mondás, vagyis régóta tudjuk, sőt tapasztaljuk, hogy Márton napja bizony jócskán borillatú ünnep. A hagyomány szerint november 11-e a gazdasági elszámolások ideje, ilyenkor kell megkapnia mindenkinek a maga jussát, kinek mennyi véka búza, vagy hány hízott liba jár a jó szolgálatért. De ami a legfontosabb, ilyenkor lehet megkóstolni az újbort. Szombathelyen – talán az idei kései szüretre, és persze a Márton napján esedékes jeles városi ünnepségekre való tekintettel – két héttel érettebben kóstolhatunk friss borokat (is).
  A helyszín
  2016. november 27-én, vasárnap a Szent Márton pohara Borfesztiválon könnyed fehérek, ifjú rozék, és testesebb vörösek várják a finom italokra és jó zenékre szomjazókat. Mivel Márton a bornak bírája, bíráljuk felül a vasárnap délutáni szunyókálásról és az esti kártyapartiról szövögetett terveinket, tegyük zsebre a hátrahagyott tennivalókat, csapjuk a barátainkat a hónunk alá, és – szigorúan gyalog, legfeljebb rollerrel – irány az AGORA Sportház összes terme!

  „Csak egy nap a világ…”
  Az eredetileg több naposra tervezett szombathelyi Borfesztivál a sok-sok szombathelyi program torlódása miatt ezúttal csak egy napra korlátozódik, de a vasárnapi kínálat annál erősebbre, sőt, kifejezetten ütősre sikeredett. A kapunyitás 14:00 órakor várható, úgyhogy érdemes időben ebédelni, majd rászánni a vasárnap délutánt és estét a kóstolásra-borozásra, hiszen az AGORA Sportház küzdőterén nem akármilyen kínálat várja a szombathelyieket, és a város vendégeit.

  Dobrovnik – nem Dubrovnik!
  Erről a meseszép helyről, a muravidéki Dobrovnikból (Dobronakból) érkezik vasárnap vendégségbe Szombathelyre néhány tucat „vend”-ember. Jó torkú és nagytorkú férfiak jönnek a határ túloldaláról, az egykori Zala vármegyéből, hogy megmutassák, náluk miként megy ilyenkor, Márton nap táján a borszentelés. No nem igazából, csak amúgy a tréfa kedvéért, vagyis azért, hogy aznap „hivatalból” kelljen minden férfinak végigjárnia az egész szőlőhegyet, csapra verni minden hordót, majd csapot-papot otthagyva… de erről már nem írnak a néprajzi szöveggyűjtemények. Az viszont biztos, hogy a Dobronaki Nótázók (fél három után nem sokkal) magyarul (is) elhúzzák a nótánkat!

  „BEG – a Fonogram-monogram” – Balázs Elemér Group
  15:00 órakor a tavaly 15 éves Balázs Elemér Group tölti be a színpadot, és minden bizonnyal a nézőteret is. Az ország legnépszerűbb jazz-formációja a legutóbbi MaHaSz díjátadón Fonogram-díjat kapott, övék lett ugyanis a legjobb jazz-lemez az elmúlt évadban. A BEG-tagság ígérete szerint vasárnapra elhozzák a legjobb számaikat, mi pedig kiválaszthatjuk hozzájuk a legjobb borokat a Borfesztivál kínálatából.

  Berecz András vizet prédikál?
  A vasárnapi szombathelyi Borfesztivál vendége lesz Berecz András, aki a délutánt édesíti majd meg kedves történeteivel. Hogy valóban „vizet prédikál”-e, vagy meg is kóstol valamit az ottani kínálatból, vasárnap megtudjuk. Azt azonban már most is tudhatjuk, hogy az embernek a szájában szinte összefolyik az egész Kárpát-medence – még bor nélkül is. Előadásába beleférnek az ősi eredetmondák éppúgy, mint a pajkos évődések, a költögetők és a ringatók, a bor előtti nóták, és a bor utáni dallamok. Hogy közötte mi van, hogy mi is érlelődik abban a Berecz-pohárban, azt 16:00 óra után mi is meghallhatjuk, miközben természetesen a pörgebajszú „mesebeszélőt” meg is koccinthatjuk a saját szemünkkel.

  Budapest Bár, és az Ünnep
  Vasárnap este a Budapest Bár Szombathelyen jár! Méghozzá egy nagyszerű felállásban, hiszen ezúttal Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András és Szűcs Krisztián énekli a jól ismert dalokat, és ezúttal a kevéssé ismerteket is, hiszen új, Ünnep című karácsonyi albumukról játszanak majd nekünk a szombathelyi Szent Márton Ünnep programsorozatának méltó részeként. Amit hallhatunk: „Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában”.