Borkirálynő szemével

2022. november 12-én tartotta a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete a XVII. Kőszegi Borbált, aznap éjszaka Koltayné Szabó Hajnalka fejére tette fel a koronát a leköszönő borkirálynő, Kamper Natália. Hajnalka számára az első három hónap csendes volt, márciustól viszont három borversenyen képviselte a kőszegi borkultúrát. A Festetics palota impozáns épületében nagyszombaton fotóztuk a borkirálynőt, előtte beszélgettünk.

– Hogyan készül Ön a Szent György napján tartandó Szőlő Jövésnek Könyve Ünnepségre? – Örömmel, izgalommal, kíváncsisággal, ismeretlenként, még nem vettem részt nézőként sem, mert rendszerint dolgoztam. Külön megteszteltetés számomra, hogy borkirálynőként várnak. Az ünnepnap eseményeit ismerem, nagyon készülök, beszélek Natáliával, az előző borkirálynővel, felveszem a kapcsolatot borászokkal, hogy még több információ birtokában legyek. – Az első nagy eseménye lesz. – Az első már megvolt, három borversenyen képviseltem a kőszegi borhölgyeket, részt vettem a kőszegi borkultúra terjesztésében. A Kőszegi Borászok Egyesület borversenyén, a Festetics palotában öltöttem fel először a borkirálynő ruhámat. Fantasztikus volt az impozáns környezet, találkoztam vidékről érkezett – szakmailag felkészült – borászokkal. A társadalmi zsűriben mellettem ült Kampits László és Alasz Gábor borász, a tőlük kapott segítséggel láttam bele az értékelés menetébe. Sok mindent tapasztaltam, lettem részese egy kicsit a borászok belső világának. Érdekes volt a több helyen termett azonos borfajta kóstolgatása.

Mennyire szeretné megismerni mélységében a borászatot? Amennyire csak lehet, nemcsak a borkirálynői két évemben, hanem életem során szeretnék a borkultúra részese és egyben terjesztője lenni. Köszönöm a borhölgyek és a borászok által nekem adott lehetőséget, segítséget.

Kámán Zoltán

Kőszeg és Vidéke XXXVI.ÉVFOLYAM, 4. SZÁM 2023. ÁPRILIS 17.