Hogy alakult a betakarítás 2017-ben?

OAuthException: (#200) Missing Permissions

Fellélegeztek a gazdák a 2017-es évben. A szőlők döntő többsége feldolgozásra került Kőszeghegyalján. Az elmúlt évet gyorsan el kell felejteni, ami a szőlő és bormennyiséget illeti. Készlethiányok léptek fel több helyi gazdánál is a 2016 -os természeti “katasztrófák” miatt. Gyakorlatilag szőlővásárlásba kellett kezdeni, hogy valamennyire át tudjuk vészelni az akkori évet. – mondta Kampits László. Jókor jött a jó termés, épp ezekből kifolyólag. A pincék kifogytak, így bőven volt hely a frissen préselt boroknak.

Zömmel a korai érés miatt, már szeptember vége előtt elkezdődtek a szüretek a korai fehér fajtákkal a szőlőhegyen. Növényvédelmileg nem volt extrém az évjárat. Nem volt túlzott nyomás a betegségeket illetően. Sikerült egy szép-egészséges szőlőállományt létrehozni. Zweigelt – Kékfrankos – Blauburger sorrendben történtek a feldolgozások, ám a Kékfrankos olykor megviccelte a gazdákat az érési állapotát nézve. Jó, ám nem kiugró cukorfokokat lehetett tapasztalni. Az ősz kezdete igaz csapadékosan indult, ám késői szüretekre fennhagyott fürtök még magasabb értékekkel rendelkeztek. Rozék tekintetében mély színanyagot tapasztaltak a gazdák, ami szintén a koncentráltságra utal. Nagy elértések lehetnek a rozépiacon idén, hisz nagy technológiai odafigyelést igényelnek ezek a borok.

Országos menyiséget nézve extrém betakarítást figyelhetünk meg. A kőszegi szőlőhegy még nem felejtett el mindent a korábbi évről, így ezért a szomszédos településekkel ellenben még érezhető ennek hatása.

A gazdák már a pincében dolgoznak, ugyanis Márton napra (november 11. szombat), a széles közönségnek illik bemutatni az akkori állapotát a boroknak.