Így zajlott a szüreti ünnep 2017-ben

A szeptember 22 – 24-én megtartott Kőszegi Szüret rendezvényei vonzották a közönséget, a létszámot nem érdemes találgatni. A három nap alatt 24 program, alkalmanként a fellépők sokasága várta a nézőket. A Fő tértől a Károly Róbert térig sorakoztak a vásárosok. Az árak helyenként a magasba szöktek, ebben a kőszegi borosgazdák mérsékletet tanúsítottak. Péntek este Huber László és Stefanich Kornél verte csapra – a tavalyi Város Bora győztes – Stefanich Pincészet hordóját, a tartalmából jutott bőven a közönségnek.

Az idei szőlőből is lesz bőven bor, talán kárpótolja a tavalyi jégverést. Erről beszélt a sietősen érkező Láng József, kiemelte az idei kedvező időjárást, a 17 – 19 fokos mustot, amelynek egy része akkor már hordóban forrt. Huber László polgármester a hagyományokra hagyatkozva megadta az engedélyt a gazdáknak a szüretre, talán csak arra, amit addig még nem tudtak a gazdák elvégezni. (Néhány borász a szüreti rendezvények ideje alatt is a szőlőben vagy a pincében dolgozott. Az idő sürgetett.)

A Kőszegi Szüret rendezvényein nem a szőlőszedés, hanem hagyományosan a szórakozás kerül a középpontba. A három nap alatt a számtalan rendezvényen a mai köntösben előadott régi slágerek vonzották a nézőket.

A Beatrice koncert (Nagy Feró) színpadra lépesekor gyorsan megtelt a rendezvénysátor, nem volt másként akkor sem, amikor a Kelemen Kabátban zenekar  zárta a szüret programjait. Pócza Zoltán többször elmondta a három nap alatt, hogy a változatos programok nem jöhettek volna létre a Vidámparkos csapat 2,2 millió Ft támogatása nélkül. A Szüreti Bálon a Fáraó Együttes éjszaka két óráig marasztalta a többnyire fiatal közönséget. A szervezés központi helyet adott a városban működő művészeti egyesületeknek. A szüreti felvonuláson a Dance Jam titokzatos módon, fekete-fehérben bemutatott tánccal lepték meg a közönséget, a sátor nagyszínpadán már káprázatos műsort produkáltak. A várköri forgatagban a „Hajnal csillagai” teljes létszámban jelezték a közönségnek, valamint a borkirálynőnek, az egykori társuknak, hogy ők mindenhol jelen vannak, ha a várost képviselhetik. A nagyszínpadon már ott voltak a senior táncosok is, akiknek a produkciója okkal érdemelte ki a vastapsot. (A Hajnalcsillag együttes várja a néptáncot szerető ifjakat és seniorokat esténként a Jurisics várban.) A Kőszegi Orientális Táncklub a színpadra már vendégeket is hozott. Bájos, egyben utánozhatatlannak tűnő mozgásuk mindig marasztalja a nézőket. A BE-JÓ először a tűztáncával az éjszakai sötétségben mutatkozott be. Nagy Ferótól is „elvitték” a közönséget a Fő térre. A nézők okkal jutalmazták tapssal a tüzes, és egyben veszélyesnek tűnő produkciót. A felvonuláson és a nagyszínpadon már látványos, történelmi táncot mutattak be. A szüretről sem maradhatott el Meggie, aki a Tóth Pincészetben és a Fő téren régi slágerzenék előadásával vonta magára a figyelmet, ugyanúgy, mint máskor.