Stefanich Petra a 18. Borkirálynő

Szeptember 22-től a 2018. évi szüretig Stefanich Petra viselheti Kőszegen a 18. Borkirálynő címet. Miután péntek este a fejére került a korona, másnap reggel ágyba kapta a teát, hiszen ez kijár egy Királynőnek. A megtisztelő címért zajló verseny feladatait a Borbarát Hölgyek Egyesülete, a korábbi Borkirálynők állították össze. Öttagú zsűri díjazta a teljesítményeket, a legtöbb pontszámot Petra kapta,

dobogóra állt az I. udvarhölgy Schwahofer Nikoletta, és a

II. udvarhölgy Darabos Kata Boglárka.

Petra dolgos asszony, hiszen a szüreti felvonulás után a pult mögé állva kínálta a család borait a délutáni, esti forgatagban. Még a Borkirálynői ruháját viselte, amikor a feladatairól, és a mindennapjairól kérdeztük.

– Mekkora teher hárult Önre a Borkirálynővé választásával?
Tehernek nem nevezném, hanem sokkal inkább egy közös cél érdekében tett feladatvállalás. Némi lemondással jár, az erre szánt időt a családtól veszem el, a napi munkám a borászathoz kapcsolódik, ezért nem okoz gondot az egyeztetés. A közönség előtti fellépés nem jelent újdonságot számomra, hiszen több mint tíz évig táncoltam a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttesben. Minden évben ott voltam a felvonulók között, sokszor és sokat táncoltunk a közönség előtt.

– A versenyen említette, hogy Miskolcon született.
Szerencs melletti kis településen, Bekecsen éltem, és onnét költöztünk szüleimmel Kőszegre. Édesapámat, amikor gyermekként „rossz” volt a vasútnál dolgozó nagyapám azzal „fenyegette”, hogy Kőszegre küldi a MÁV Nevelőintézetbe, és csak havonta mehet haza. Később felnőttként érdekelte édesapámat, hogy hol is van az a bizonyos intézet? Eljöttek Kőszegre édesanyámmal, megtetszett nekik a város, majd miután munkahelyet is kaptak, egyszerű volt a döntés. Kőszegre költöztünk 2002-ben a jobb lehetőségek érdekében.

– Hol végezte tanulmányait?
A Jurisich Gimnáziumban tett érettségi után a Budapesti Gazdasági Főiskolán Idegenforgalmi szakmenedzser szakon végeztem. Majd Budapesten, a Kempinski Hotelben dolgoztam öt évig, eközben Győrben, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen Turizmus-Vendéglátás szakon tanultam levelezőn. A férjemet megismerve költöztem vissza Kőszegre.

– Mivel foglalkozik jelenleg?
A családi vállalkozásban, a Stefanich Pincészetnél dolgozom. A borászat minden munkafolyamatában részt veszek, és a papírmunka is az én feladatom. Mellette háztartást vezetek, és két gyermeket nevelünk. Tavaly április óta aktív tagja vagyok a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének.

Petra örömmel tesz eleget a meghívásoknak, ahol a kőszegi borokat népszerűsítheti. Elsőként a Móri Bornapokra utazik, majd következik Kőszegen a Borbál.