Rendhagyó hajtásbejegyzés

Rendhagyó ünnepség tanúi lehettek azok, akik követték „Kőszeg város” közösségi oldalán az idei „Szőlő Jövésnek Könyve” rendezvényét. (Az élő közvetítést a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete tette lehetővé.) A közönség nélküli alkalom a korábbi évek jól bevált forgatókönyve szerint tisztelgett a nagy múltú hagyomány előtt. „Fanfár”, néptánc, ének, vers, ünnepi beszédek, a hajtások bemutatása, megáldása… és természetesen a begyűjtött hajtások berajzolása a nagyhírű könyv második kötetébe. Különleges napon, különleges körülmények között – üvegbúra alatt – érkezett a vaskos kötet a régi piacra, a Jurisics térre. Értékes kincsünket 280 éve őrzi a város, 2013 óta a hagyomány a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe is bekerült, 2019 áprilisától pedig a Magyar Értéktár részévé is vált.

Básthy Béla polgármester hangsúlyozta, hogy szokatlan helyzetben, „szűk körben vagyunk; sok szeretettel és vágyakozással gondolunk azokra, akik nincsenek itt, de akik – reméljük – hamarosan újra betöltik Kőszeg tereit: Kőszeg polgáraira egyesületeink tagjaira, arra a sok-sok borászra és borszerető kőszegire”, a testvérvárosok képviselőire, akik a technika segítségével követték az eseményeket. Jelen volt Ágh Péter országgyűlési képviselő, Terplán Zoltán alpolgármester, Zalán Gábor jegyző, a borászok és a Borbarát Hölgyek Egyesületének képviselői is. Polgármesterünk a Bibliából idézve egyebek mellett kiemelte: Ha a jövőt kutatjuk, a kérdés nem az, hogy mi lesz a jövő, hanem, hogy hogyan lesz a jövő! Láng József részletesen mutatta be a 2019-es esztendő szőlészeti folyamatait, és szólt a hajnalban begyűjtött hajtások adta kilátásokról.

„A szőlő jól telelt.” „Minden reményünk megvan arra, hogy egy szép termést takaríthatunk be.” Básthy Béla a hajtások berajzolását elrendelte, Németh János pedig, aki 2020-ban már a harmincadik alkalommal vállalta a feladatot, megkezdte a művészi munkát.

Ebben az évben először hoztak hajtásokat (Furmint) a 2018-ban telepített négyezer tőkés önkormányzati szőlőből, a Hideg-völgy naposabb oldaláról. Az ünnepség vég , az áldások sorában Baranyay Csaba lelkész idézetével (Zak. 8,5), mintegy megfogalmazódott mindannyiunk vágya: „A város terei megtelnek fiúkkal és lányokkal, akik vígan játszadoznak a tereken.”