Szüret Kőszegen – Csapra verték a kőszegi hordót

KŐSZEG Péntek este csapra verték a tavalyi év város borát, a Stefanich Pincészet által felajánlott hordó bort, ezzel megkezdődött hivatalosan is a Kőszegi Szüret.
A város bora a Jagodics Pincészet 2015-ös évjáratú blauburgere lett. Az idei kőszegi szüret uralkodónőjének a 28 éves Stefanich Petrát választották, ma pedig karnevál várja az érdeklődőket. Kőszeg legtöbb embert vonzó rendezvénye a Kőszegi Szüret és az ehhez kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó.

A város szőlősgazdái Szent György napján rajzolják be évről évre a friss hajtásokat az 1740-től vezetett Szőlő Jövésnek Könyvébe, így ebből következtetnek, milyennek ígérkezik a termés – idén megfelel a várakozásoknak.

A hagyományos szüreti mulatsággal együtt ezen a hétvégén nyolc fúvószenekar fellépéseivel csábítja a vendégeket Kőszeg.

Szeptember 13-án a kőszegi jegyző irányításával vettek mintákat a Város bora címre nevezett nedűkből. Idén összesen hét borászat 11 mesterműve versenyzett a címért. Szigorú ítészek kóstolgatták a folyékony pályaműveket már csütörtökön. A helyi képviselő-testület tagjainak feladata volt, hogy eldöntsék: kié a legjobb ízű, melyik a „legszebb” bor, amely a város egyik jelképe lesz egy évig. A döntés értelmében a Jagodics Pincészet 2015-ös évjáratú blauburgere lett Kőszeg város bora 2017-ben.

Borvizsga is volt: az idei kőszegi szüret uralkodónője a 28 éves Stefanich Petra lett. Turizmus-vendéglátás szakon végzett Győrben, egy évig hivatalosan a kőszegi bor nagykövete lett, ma a felvonulás élén járja be a várost.

Pénteken a rendezvénysátorban elsőként Huber László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s megnyitotta az idei Kőszegi Szüretet.

A vendégek köszöntését követően a polgármester Stefanich Kornél segítségével csapra vert egy hordót, amelyből a finom, kőszegi nedű egyenesen a közönség poharaiba került. A borozgatás közben a zenéé volt a főszerep: fúvós szerenádot adott Kőszeg Város Koncert Fúvós-zenekara, majd felléptek a BE-JÓ tűztáncosai, végül a rendezvénysátorban a napot egy Beatrice koncert zárta.

A mai nap is igazi különlegességeket kínál.

Huber László polgármester reggel a Zwingerben hivatalosan is köszönti a szüretre érkezett testvérvárosok, így a németországi Vaihingen an der Enz, a szlovákiai Szenc és Nyitragerencsér, valamint az ausztriai Mödling delegációit, velük együtt fogadja a zenekarokat a Fő téren.

A programsorozat központi eseménye a 14 órakor kezdődő jelmezes, szüreti karnevál, amelyen több civil szervezet és intézmény részvételével mintegy ezren öltöznek maskarába. Természetesen a fúvószene sem maradhat el, a rendezvénysátorban pedig egymást váltják a művészeti csoportok. Este szüreti bálba várják a vendégeket, ahol a Fáraó együttes szolgáltatja a talpalávalót. Holnap érkezik a Kelemen Kabátban, lesz nép- és hastánc bemutató, mazsorettprodukció, japán dobos műsor, gasztronómiai csemegék. A napot tűzijáték zárja. A rendezvény ideje alatt a Károly Róbert téren vidámpark, ételkülönlegességek, bor- és pálinkastand várja a látogatókat, a Fő téren és a Jurisics téren pedig kézműves kirakodóvásár.