Változások a növényvédelmi rendeletben

sae_turbmatic_res_001

Minden földműves javában benne van a tavaszi munkákban, így biztos nem volt még idejük tüzetesen átolvasni a növényvédelmi rendelet változásait.

Úgy gondolom mindenkit nagyon foglalkoztatnak a növényvédelmi rendelet változásai! A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendeletben 2016.01.01-óta bekövetkezett néhány fontosabb változásról tennénk említést.
Talán a legfontosabb változás, hogy kötelező lett a szerződés a növényvédelmi szakirányító és a gazdálkodó között, amelyet a kötéstől számított 15 napot követően kell feltölteni a NÉBIH-nek a honlapján megtalálható adattartalommal:
http://portal.nebih.gov.hu/-/a-novenyvedelmi-szolgaltatas-nyujtasara-iranyulo-szerzodes-adatainak-feltoltese
Korábban március volt a határidő a szerződések feltöltésére, de ezt az időpontot a NÉBIH kitolta 2016.05.31-ig.

Akinél adatváltozás áll be, annak a változástól számított 15 napon belül meg kell küldeni az újabb adatokat a NÉBIH-nek (az is változás, ha valaki az év elején a 2015. évi egységes MVH kérelem alapján írta meg a szerződést, majd április-május környékén pedig megkapják a 2016-os MVH kérelmet az újabb területadatokkal).
A kötelezően megküldendő adatokat a NÉBIH honlapján lévő excel táblázat tartalmazza, ezek: a növényvédelmi szakirányító adatai, a termelő adatai, és a gazdálkodási terület adatai (település, parcella szám, blokkazonosító, területnagyság, növényi kultúra és az év). A rendelet szerint a szerződés időtartama nem lehet rövidebb egy vegetációs időszaknál, amely az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart.
Mit is ír a jogszabály: “A szerződés megszűnését, valamint azon módosításait, amelyek a 9. melléklet szerinti adattartalmat érintik, 15 napon belül kell bejelenteni.”
Az adatok bejelentése jelenleg a szakirányító felelőssége. A szerződések adatainak feltöltésére február elseje óta van lehetőség a Nébih honlapján található Excel táblázat segítségével, melyet a szakiranyito@nebih.gov.hu e-mail címre kell elküldeni. A későbbiekben viszont a Nébih honlapján már egy külön erre a célra kialakított feltöltő felületen fognak tudni eleget tenni a szakirányítók a jogszabályi kötelezettségüknek.
Kötelező lett a deflektor használata a vetőgépeken!
A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja. Érdemes utánajárni, mert vannak cégek akik díjmentesen adják a deflektorokat a termelőknek.

Kötelező lett a permetezőgépek időszaki felülvizsgálata is, azoknál a gépeknél amelyek 3 évnél idősebbek!

A növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken háromévente a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatot kell végezni. A felülvizsgáló állomások kialakítása és üzemeltetése a Növényorvosi Kamara feladata, amely még folyamatban van.
A felülvizsgálatot majd 3 évente meg kell ismételni. 2016. november 26. napját követően a három évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel növényvédelmi tevékenységet végezni TILOS!
Minden nitrát érzékeny területen gazdálkodó figyelmébe ajánljuk, hogy a gazdálkodási napló vezetése megváltozott nem a gazdálkodási évhez, hanem a naptári évhez kell igazítani. Egy kis csavar van az első évben, mert a 2016. évre vonatkozó adatszolgáltatást a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti időszakra kell teljesíteni, a későbbiekben naptári év szerint. Vajon a 170 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását hogyan fogják számolni az ellenőrzéskor az első bővített évben?

BUKOVINSZKI Károly