Vége a szüreti időszaknak

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

Október közepét még nem írjuk, ám a szőlőhegyeken már csak elvétve látni szőlőt. Nem mindennapi évjárat volt a 2016 –os a szőlőtermelők szemében Kőszeg és környékén. Számtalan megpróbáltatás és kudarc érte a gazdákat. Már korábban is írtunk a fagy, a jég, a peronoszpóra betegség hatásairól. Lassan és igencsak szerényen a nagyobb gazdák is befejezik a betakarítást. A mennyiség bőven elmaradt az átlaghoz, a cukorfokok sem szöktek az égig, mégis lesz kőszegi bor.

Kékfrankos
Tóth Marcell Kékfrankos szőlője

Az őszi időjárás megmutatja szélsőséges arcát, így nehéz tervezni a hétvégi szüretek időpontját. Szerencséjük volt a kőszegi, egykori Borkirálynőknek, amikor Tóth Marcell csepregi borász csalogatta őket egy kisebb élményszüretre. Az időjárás 4, a szőlő minősége 5, a társaság 5 pontot kapna, ha pontoznánk. 🙂  A hölgyek minden évben szívesen mennek egy-egy gazdához segíteni a betakarításban. Marci Zweigelt szőlőjéből már majdnem kész rozé bor készült, amit korábban szedett. Most Kékfrankos és Cabernet szőlőt szüretelt. Az ültetvényt megkönnyítette az egész évben dédelgetett terhétől és a pincében fejlődik tovább. Márton napra, mikor először a közönség elé kerülnek hivatalosan is ezek a borok, már szinte élvezhető állapotba kerülnek. A fagy után a természet igen gyorsan behozta a lemaradását és egy gyorsabb érési folyamatot figyelhettünk meg.

Miért oly nagy kincs egy termelőnek a szüret? Egész évben a metszéstől a bor felkínálásig jelen van a szőlész-borász. Valami olyasmit csinálni az év minden napján, vagy legalábbis rá gondolni, ami minden alkalommal más és máshogyan sikerül.  Egyfajta megbecsülést és állandó bizonytalanságot ad a borkészítés, hiszen egy munkafolyamatot nem lehet megismételni és újra gondolni. Bizakodik a gazda, hogy talán most (is) sikerül legalább olyan jó bort csinálni, mint tavaly. Kóstolás után, mikor a kuncsaft szája és szeme elárulja milyen a bor, akkor nyugodhat meg a termelő. Mindig kísérletező és kételkedő egy igazi bortermelő, ugyanis, ami tavaly a saját receptje alapján készült, az idén nem biztos.

A szüret valóban egy élmény, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia. Egy alkalom, mikor oly sok terhet vehetünk le a szőlőtermelő válláról, úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat. Telnek a vödrök, csattognak az ollók, lesz BOR. A pincében erjedhet a cefre, átalakulhat egy nemes itallá, megnyugvást hozhat, aztán kezdődhet minden előröl. Metszés-kötözés-zöldmunka-talajmunka-permetezés-dédelgetés-válogatás-szüret…..

Kívánom, hogy a mennyiség ellenére finom borokat tudjunk inni, és legyünk büszkék hagyományainkra.

További fényképek