Vízkereszti bormustra Csepregen

A szőlőtőkék csendesen pihennek a hó alatt, ilyenkor a gazdának nincs több dolga a hegyen annál több a borospincében. Most van az iskolázó pince műveletek ideje.

Évek óta Vízkereszt táján összejönnek a gazdák egy szakmai borkóstolóra Szövényi Áron borász vezetésével. Az idei bormustra 2019. január 4-én volt, a helyi Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtárban.
Egyre nagyobb az érdeklődés a szakmai borkóstoló iránt.
Idén a csepregi gazdák mellett elhozták boraikat a bozsoki, cáki, kőszegi ,lukácsházi gazdák is.
A 40-nél több bor végig kóstolása, korrekt minősítése komoly kihívás.
A gazdák tanácsot kértek a borásztól és figyelmesen jegyzetelték az egyes tételeknél.

Úgy tűnik a 2018-as év a vörösboroknak kedvezett jobban.
Azurák Mihály borirodalmár szép gondolataival kívánok Boldog új évet.
„A bor a természet gyöngyékes balzsampecsétje. Szakrális ital, amely hordozza az átváltozás, megtisztulás és az újjászületés üzenetét. A bor évezredek óta összeköti a földet és az eget. Minden korty az égiekkel való szövetségkötés pecsétje. Követei az illatos hordókban laknak. Ők gondoskodnak arról, hogy a milliónyi apró cseppben a reménynek, a jókedvnek, a gyönyörűségnek varázslatos arányú keveréke lakozzék. Mértékletességgel kell segíteni a bort, az égiek szabta küldetése teljesítésében. Hadd legyen melengető gyámolítója a léleknek, adjon erőt, bátorságot, bizakodást! Mindez az ember és a bor áldásos viszonyának évezredeket áthidaló bölcsessége.”

Horváth József