Vulkáni vörös Szent György Pince Syrah 2011 a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál 2018 bora

Tegnap került sor a tizedik, jubileumi sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójára a Spirit Hotel Thermal Spa-ban, ahol bemutatták a fesztivál idei programjait, fellépőit, valamint – egy borversenyt követően – átadták a „Nádasdy Fesztivál Bora 2018” címet is.

A fesztivál idei boros megmérettetése minden eddigi rekordot megdöntött. Öt év alatt közel ötszörösére emelkedett a minták száma, és nemzetközivé nőtt a mustra, ahol elsősorban a fesztivál borát keresik a szervezők. A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek bortermelői nevezhették palackozott kereskedelmi tételeiket. A várost körülölelő öt hazai borvidéken túl két szomszédos ország határmenti területeiről is érkeztek minták, így a Soproni-, Nagy-Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, és Zalai borvidéken túl Burgenlandból, és a Lendva környéki Dráva-menti régiókból került a zsűritagok elé minta. Idén 4 bizottság 16 zsűritagja mustrálta a 47 pincészettől nevezett 151 tételt, amelyek közül a területi adottságoknak köszönhetően a fő hangsúlyt a fehérborok kapták. 2015-től minden évben meghívást kap a borbírálatra az előző évben a “Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora” címet viselő bor készítője. Az előző év 91 mintájával szemben idén 47 pincészettől 151 minta érkezett gyöngyöző-, fehér-, rosé- és vörösbor kategóriákban, a borok bírálatára pedig 2018. május 26-án került sor a több nemzetközi díjjal is elismert sárvári Spirit Hotel***** superior-ban. Első körben 88 bort bíráltak a fehérboros-, míg 63 tételt a vörösboros zsűrikben, majd a 2. körre a legjobb fehér-, rozé-, és vörösborok kerültek a teljes 16 fős bizottság elé.
A beküldött mintákat borászok, okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-ek értékelték négy bizottságban.

A bizottságok:

– Fehérbor/1.: Márkus Béla borszakértő, a bizottság elnöke, Varga Tamás sommelier, Márkus Péter borszakértő, dr. Aklan György főborász – Aklan pince
– Fehérbor/2.: Nagy Zita borszakíró, WSET bortanácsadó a bizottság elnöke, Polgár Zita, borász, okleveles borbíráló, Cseri Barnabás borász – Cseri Pincészet, Mándli Tibor borász – Mándli Borház
– Vörösbor/1.: Tömő Szabolcs WSET középfokú borszakértő, borász 7-ed 7 Pince, Dénes Tibor borász – a Dénes Hegybirtok képviseletében, Orbán-Tóth Adrienn borszakértő, Ferencz Zoltán Gábor szőlész, borász – Pántlika Pincészet
– Vörösbor/2.: Wawrzsák László a borverseny és a bizottság elnöke, okleveles borbíráló, Sági Ági WSET felsőfokú borszakértő, Laki Balázs borszakértő, Böröcz Tamás szőlőtermesztő, WSET felsőfokú borszakértő.
Nagyon erős, kiegyenlített mezőnyben a borverseny során 47 arany-, 90 ezüst-, és 14 bronz minősítés született. A kétkörös borverseny második körében a bizottságonkénti legjobb tételek kerültek a 16 fő bíráló elé. A legjobb minősítést elért bor a Badacsonyi borvidékhez tartozó Szent György-hegyről nevezett Szent György Pince Syrah 2011 tétele lett. Ez a bor viselheti tehát egy éven keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2018” címet, amelyből Sárvár 50 éves várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából 2068-ba küldött időkapszulában 1 palack elhelyezésre kerül. A sajtótájékoztatón a címet jelző elismerő matrica is átadásra került.
Egy nagyon erős mezőny szoros versenyében említést érdemelnek a kategóriák legjobbjai.
– Fehér: Weingut Arkadenhof Mandl-Brunner Sauvignon Blanc 2017 – Burgenland, Rohonc
– Rozé: Iváncsics Pincészet Merlot Rozé 2017 – Soproni borvidék
– Vörös: Iváncsics Pincészet Merlot 2015 – Soproni borvidék

Bormustra a közönség számára is
A Nádasdy család egykori otthona ad teret a TOP30+ Borünnepnek /boros sétálókóstoló/, ahol a borok készítőivel is találkozhatnak a vendégek június 22-én, pénteken. Kiegészítő programokkal egy sétálókóstoló keretében a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is. Borospohárral a kézben esti történelmi sétának a Nádasdy Ferenc Múzeum területe ad újra otthont.

A győztes bor természetesen a Nádasdy Történelmi Fesztiválon is kóstolható lesz majd, hiszen a győztes borász térítésmentes árusítási lehetőséget kap a rendezvényen, ahol harmadik alkalommal két vendégborvidék mellett régiós borászokkal találkozhatnak a fesztiválra látogatók.

Wawrzsák László – főszervező, a zsűri elnöke –
Sárvár, 2018. 06. 20.