A kőszegi szőlőnek jól jött az eső: virágrobbanás előtt

http://koszegibor.hu/wp-content/uploads/2017/02/ezgif-5-22463af244.gif
Frank János mutatta: szinte robbanásszerű a növekedés Fotók: Unger Tamás

Jól jött az áztató eső a kőszegi szőlőültetvényeken, és fagy sem okozott gondot a hosszúra nyúlt tél ellenére. Az idén előbbre várják a virágzást, mint Medárd napja.
Vegyes képet mutatott a tavasz eddig: márciusban mintha január lett volna, aztán április közepén mintha június. A természet, a szántóföldi kultúrák és a gyümölcsösök igazodnak, ahogy tudnak az olykor extrém időjárási körülményekhez.
– Azt figyeltem meg, hogy a szőlő alig várta, hogy elrugaszkodjon, kiugorjanak a rügyek, meginduljanak a hajtások – számolt be Frank János kőszegi borász. Megmutatta a Kőszeg melletti ültetvényt, ahol éppen hajtást válogattak: a pinot noire fajta szinte elburjánzik, amikor a növekedés ideje van, letördelnek hajtásokat, hogy a többi szebben fejlődjön. – Ilyenkor még nem fáj annyira a gazda szíve, mert még nincsenek rajta a fürtkezdemények – fűzte hozzá a drasztikusnak tűnő munkához a gazda. Felidézte, hogy az április 24-e előtti héten még alig látszott valami fejlődés a tőkéken, most pedig már a virágzás előtti állapotban vannak. A tavasz elejére visszatekintve elmondta: a szőlő jól tűrte a késői telet, az akkori fagyok nem okoztak kárt. Aztán áprilisban, a hirtelen jött szinte júniusi időben megindult a fejlődés, robbanásszerűen. – A melegben a hajtásnövekedés annyira intenzív volt, hogy eddig nem kellett permetezni – emelte ki.
Akkor még a talaj alsóbb rétegeiből kapta a nedvességet a szőlő, erre éppen jókor jött az áztató májusi eső.
A Kőszeg melletti ültetvény nem egyszerre sok csapadékot kapott, hanem csendes, áztató esőt – mondta el Frank János.
A virágzást általában Medárd napja, vagyis június 8-a körül várják, a borász szerint viszont az idén már május vége előtt virágba borulhat a szőlő.
Most ideális lenne, ha melegedne az időjárás – de ez a fejlődés mellett a pára miatt a gombabetegségek terjedésének is kedvezne. Peronoszpórára számít a gazda, ezért is ritkítják most a szőlőlombozatot, hogy a szükséges permetszerek hatékonyabban
elérjék majd a növényt, átláthatóbb, átjárhatóbb legyen a lomb. – Lehet, hogy a hobbigombászok várják a melegedést, az átnedvesedett talajban jól teremnek a gombák, itt is szokott lenni tyúkgomba, de én inkább a szőlő gombabetegségeit fogom figyelni – fejtette ki Frank János.