Kalandos esztendő 2020

A Stefanich Pincészet tíz hektáron gazdálkodik, kézzel szüretelnek. A család, a rokonok, az ismerősök segítenek, de a kőszegi „teki”, a Jurisich, és az Árpád-házi gimnázium diákjai is szívesen csatlakoznak egy-egy napra. Ebben az évben – a vírusveszély miatt – voltak „hiányzók”, ezért a betakarítás is lassabban ment. A gazda akkor kezdhet megnyugodni, ha a termés már a pincében, feldolgozás alatt van. A környék termelőinek többsége október elejére befejezte a szüretet, „kalandos” esztendőt zárhattak. A tapasztaltakról Stefanich Kornélt (Cák) kérdeztük: – A 2020-as év sajnos nem kedvezett a szőlőtermelőknek. Annak ellenére, hogy nem is volt tél, a szőlő fakadása mégis vontatott volt.

Sokáig hűvös volt az idő, csak májustól indult el igazán nőni a szőlő, a virágzás is csak június közepétől indult. A tél és a tavasz csapadékhiányos volt, de június és július bepótolta magát. – Sajnos a jégesőt sem nélkülözték a környék ültetvényei. Először június 27-én mutatkozott meg, mennyire kiszolgáltatottá válhat a termés. – Ez szerencsére nem okozott komolyabb menynyiségi és minőségi kárt. Mindezek ellenére augusztus végéig még úgy gondoltuk, hogy egy szép évjárat elé nézünk, de aztán sajnos gyorsan elszállt a remény, mert az utolsó szombaton, 29- én megpecsételődött az évjárat. Egy hatalmas jégeső tépázta meg szinte egész Vas megyét, ami mennyiségi és minőségi kárt okozott a már érésben lévő fürtöknek. – A bogyók bebarnultak, és a rothadás veszélye is fenyegetett. Áldásként érkezett a kéthetes száraz, meleg idő.

A cáki ültetvényben a korábbi évekhez képest két héttel később indult a szüret, a mustfok mégsem emelkedett számottevően. – Nálunk a Chardonnay szedésével kezdődött a szüret szeptember 23-án: 18,5-ös mustfokkal. A mennyiség 40%-al kevesebb lett. Egy kicsit kárpótol bennünket az, hogy az utóbbi években szép volt a termés.

TáF