Túlkínálat borból

Túltermelési válsággal küzd az Unió! Nagyobb mennyiségű bor van készleten, mint amekkora a kereslet. A túlkínálatot a kőszegi gazdák is érzékelik, ez kinek kisebb, kinek nagyobb gondot jelent. A témáról Stefanich Kornéllal beszélgettünk

– Az Agrárminisztérium úgynevezett zöldszürettel és borlepárlási támogatással próbál segíteni azokon a gazdákon, akik nem tudnak mit kezdeni a szőlőjükkel és borukkal, és nem a kivágás mellett döntenek, hanem ezt az évet a földre szüretelik. Így Magyarország szőlőterülete nem csökken, és a gazda se jár nagyon rosszul!
– Hogy igénybe lehessen venni a támogatást, több szempontot mérlegelnek. Nem lehet az ültetvény elhanyagolt, és kisebb 2000 négyzetméteres egybefüggő területnél. Követelmény az is, hogy az előző két évben szüreteltek, stb. Az összeg kb. 400-600.000Ft/ha között van területtől függően.
– Ha azt nézzük, hogy a gazda már ráfordított, mert metszette, gondozta, permetezte, stb. nem is sok ez az összeg, szinte haszon nélküli! – Várható, hogy a kőszegi termelők nem is fognak élni ezzel a lehetőséggel. – Sajnos itt Kőszegen is vannak kisebb gondok, értem ezalatt a borfelesleget.

Az idősebb borfogyasztó réteg kihal, a fiatalok pedig sajnos nem a borban keresik a boldogságot és a szomjoltás lehetőségét, de azt gondolom, ez csak rövid távú probléma, és a „van”-tól amúgy sem kell félni, így mondják az öregek! – Tehát nálunk elfogy a bor? – A jelenlegi állapot szerint szép a szőlő, késve, de jól indult, meleg is van, közbe csapadék is jön, bár lehetne több is, de szépnek mutatkozik a termés! Egy kis betegség látható imitt-amott (peronoszpóra, lisztharmat), de a kár nem számottevő! Ha így marad, azt gondolom, mind mennyiségben, mind minőségben szép szüret elé nézhetünk, de ezt sose merem elkiabálni! A vendégeket pedig jó nedűkkel várjuk! A Stefanich Pincészet tapasztalatai szerint kijelenthető, hogy a fehér bor iránt növekszik a kereslet, ez persze a vörösbor kárára van. A tendenciát a többi gazda is érzékeli, befolyásolja a telepítéseket is. A lényeg: Jó termés várható, és lesz vörös és egyre több fehér is. A túltermelési válság ellen pedig itt helyben igyekszünk küzdeni, ki-ki a maga módján!