Medvehagymás-Baconos tekercs

    BORKORCSOLYA VERSENY 2022. I. HELYEZETT

    Hozzávalók:

    Tésztához: 1kg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 3,5 dl tej, 2,5 dl tejföl, 0,5 dl étolaj, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 ek. só

    Töltelékhez: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt trappista sajt, 10 dkg tömlős sajt, 2 ek. tejföl, 20 dkg szeletelt bacon, 1 csokor medvehagyma, őrölt fehérbors, só
    Tetejére: 1 tojás, szezámmag,  

    Elkészítés:

    Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a hozzávalókat az olaj kivételével, majd elkezdjük dagasztani. Közben apránként hozzáadjuk az olajat. Jó hólyagosra kidagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A bacont feldaraboljuk, a medvehagymát megmossuk, apróra vágjuk. A margarint, tömlős sajtot, reszelt sajtot, tejfölt jól kikeverjük. Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az aprított medvehagymát. A megkelt tésztát kétfelé vesszük. Egymás után készítjük el őket. Átgyúrjuk és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a sajtos krém felével, megszórjuk a baconnal. Feltekerjük, mint a bejglit és éles késsel trapéz alakúra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 perc alatt megsütjük.

    Készítette: Tóth Árpádné 2022.