A mezőgazdasági munkát nem akadályozza a kijárási tilalom

Felhívjuk hegyközségi tagjaink figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-tól érvényes kijárási korlátozások lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

A 2020. március 27-én megjelent kijárási korlátozásról szóló 71/2020. kormányrendelet szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor. Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) vásárlás.

Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint a mezőgazdasági üzletben vásárlás – ideértve műtrágyát értékesítő üzletet –, a piacon, a helyi termelői piacon vásárlás, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben vásárlás. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai álláspontja szerint, a termelői borkimérés napi fogyasztási cikket értékesítő üzletben folytatott tevékenységnek minősül.

További alapos indok a rendelet szerint egyebek közt az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások igénybevétele, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele.

forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara