Védekezzünk a peronoszpóra ellen hatékonyan!

Itt az ideje, hogy szőlőnket megvédjük a peronoszpóra fertőzéstől! Szőlőben a peronoszpóra elleni védekezés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy a gazdanövény mennyire gyorsan növekszik. Nyár elején rendkívül gyors a hajtás- és bogyónövekedés egyaránt. Ráadásul a fellazult zöld növényi részek kórokozókkal szembeni fogékonysága még mindig tart. Ebben az időszakban a külső kontakt védelem mellett belülről is védeni kell a gazdanövényt, hiszen a kontakt hatóanyag preventív védelme a gyors növekedés okán csak néhány napig tart. A folyamat tulajdonképpen addig tart amíg a bogyók el nem érik végső méretüket. Ekkor a szőlő fejlődése is lassabb fokozatra kapcsol. Július második felétől, kiváltképp nagyobb esőket követően elsősorban a hónaljhajtások gyors növekedése biztosít fogékony felületet a peronoszpóra számára. Az elmúlt években négy olyan esztendő volt (2014, 2016, 2019, 2020), amikor nem csak egy-egy, hanem valamennyi borvidéken az átlagosnál csapadékosabb nyarunk volt. Ilyen nyarakon a hónaljhajtások fiatal leveleinek- és a főhajtás idős leveleinek aránya az előbbiek javára mozdul el.

Ebben az időszakban olyan hatóanyagra van tehát szükség, amely jól mozog a növényben és minden ponton belülről védi azt a peronoszpóra fertőzéstől. A foszfonátot tartalmazó Soriale® ebben lehet segítségünkre, hiszen a foszfonátok köztudottan jól mozognak a növényben.

Alapozza szőlője védelmét a Defenso-ra!

A BASF szőlő növényvédelmi előrejelző rendszerével Ön is naprakész információkra támaszkodva tudja szőlője növényvédelmét megtervezni.

Újdonságként az idei évtől elérhető a Szőlészeti Menedzser kalkulátor is, melynek segítségével a szőlőtermesztéssel kapcsolatos költségeit könnyedén tervezheti, illetve elemezheti a szezon után. Számoljon velünk Ön is!

www.defenso.hu